Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím

Vínopedie

Jak poznat vína vhodná k pití na podzim?

25. 9. 2018

Celé léto jsme se pochopitelně oblékali nalehko a popíjeli lehčí vína vhodná do úmorných veder. Ale jakmile listy na stromech začínají měnit barvy, počasí dostává zadumanou atmosféru a vzduch je prosycen zemitějšími vůněmi babího léta a podzimu, který oznamuje svůj příchod. A právě tento milník mezi sezónami patří mezi nejzajímavější. Umožňuje vám vychutnat si poslední dny připomínající léto i pestrost počátku podzimu. Jaké víno je vhodné na začátku podzimu? V chladnějším počasí vynikne aromatičtější vůně Volte vína s ovocným nebo citrusovým nádechem V teplejších dnech volte spíše bílé víno V chladných dnech vynikne chuť mohutných červených vín Volte ovocnou či citrusovou chuť S dozrávajícím ovocem lidé pozvolna začínají znovuobjevovat domácí pečení a při čekání na jablečné záviny a první závany chladného větru už jen málokoho napadne dát si ke sklence vína minerálku s ledem. Vína, která si při popíjení na začátku podzimu vychutnáte nejvíce, jsou ta, která mají aromatičtější buket a jejich chuť nese ovocný či citrusový nádech. Naštěstí nejde o nějakou vzácnost a v našem obchodě najdete mnoho vín vhodných k podzimnímu pití. Hledáte víno vhodné pro podzimní pití? Francie je sázka na jistotu Pokud dáváte přednost tradičnějším vinařským lokalitám, určitě nenechte bez povšimnutí vynikající Chateau la Maroutine White z Bordeaux. Jde o víno tvořené z 80 % Sauvignonem Blanc doplněným o 20 % odrůdy Semillon. Výsledkem je lahodná chuť kombinující noty citrusových plodů, vyzrálé mirabelky a letní hrušku. Taková kombinace je jako stvořená pro popíjení v hladivých paprscích podzimního slunce.         Pro chladnější dny pak můžete ze stejného vinařství zvolit Chateau la Maroutine Red, červené víno, které tvoří 20 % odrůdy Cabernet Sauvignon a 80 % Merlotu. V tomto harmonickém víně se spojuje sametovost Merlotu a kořenitost Cabernetu Sauvignon. Sklenku si nejlépe vychutnáte v teple krbu, při pozorování padajícího listí. I na Novém Zélandu najdete skvělá vína Začít můžeme odrůdou Sauvignon blanc, kterou se opravdu daří zpracovávat novozélandskému vinařství Saint Clair. Přestože se tomuto odvětví věnuje relativně krátce – od roku 1991 – již má za sebou mnoho úspěchů na mezinárodních soutěžích. A dokazuje to mimo jiné - Bishop’s Leap – Sauvignon Blanc jako stvořený k pití na začátku podzimu. Vychutnat si ho můžete jen tak, nebo třeba s grilovaným lososem či k pokrmům z mořských plodů. Gewurztraminer z Tyrolska vás uchvátí elegancí Odrůdou, jejíž chuťové vlastnosti vyniknou na začátku podzimu, je také Gewurztraminer, tedy tramín červený. Dokazuje to zejména toto elegantní víno z Jižního Tyrolska. I v počínajících plískanicích si tak své chuťové buňky můžete hýčkat jeho tóny bílého grepu či vyzrálého citronu s jemným ananasovým nádechem. Atmosféru podzimu si vychutnáte i se sklenkou Chardonnay z Moravy Víno vhodné k podzimnímu popíjení najdeme i v Česku. Příkladem je třeba toto svěží Chardonnay z vinařství Kubík ve Velkých Bílovicích vonící po žlutém melounu a tropickém ovoci. Po napití pak ucítíte chuť zelených jablek s příměsí akátu. Rozhodně neprohloupíte, pokud ho zvolíte například jako doprovod k pokrmům se smetanovými omáčkami. Nikdo vám ovšem nebrání vychutnat si skleničku jen tak. Věříme, že s našimi tipy na vína vhodná k podzimnímu pití si užijete začátek podzimu. Díky prodlužujícím se večerům máte nyní skvělou příležitost objevovat svět chutí a vůní. Další vína, jejichž chuť vynikne na začátku podzimního období, najdete v naší akční nabídce.

› Více

Vinobraní je za dveřmi… vlastně už začalo

10. 8. 2018

Letošní vlna veder posunula sklizeň hroznů na Moravě až o tři týdny. Dokonce i v některých německých regionech a ve Švýcarsku museli s vinobraním začít o týden dříve než obvykle. V největší německé vinařské oblasti Rheinhessen začali se sklizní 6. srpna, tedy o dva dny dříve než v rekordně teplém roce 2011. Zatím můžeme pouze hádat, co to udělá s kvalitou tamních vyhlášených ryzlinků, které obvykle dozrávají koncem září nebo začátkem října. U protinožců sklízejí ještě dříve Mimochodem, v Austrálii a na Novém Zélandu, kde panují přesně opačné klimatické podmínky, probíhá vinobraní v lednu. Ročník 2018 tak bude o půl roku starší než ve stejný rok sklizená vína na severní polokouli. Slavnosti vinobraní se neposunují Sklizeň vína naštěstí nemá vliv na termíny pořádání tradičních slavností spojených s vinobraním. Jedním z největších, které můžete navštívit je Sagra dell'Uva, populární festival pořádán ve starobylém městečku Marino, 20 km jihovýchodně od Říma. Letos bude probíhat od 30. září do 2. října.   Nejdelší maraton na světě zažijete ve Francii Sportovně založené příznivce vína jistě potěší událost jménem Marathon du Médoc. Zdánlivě jde o normální maratonský běh vinicemi vyhlášené vinařské oblasti Médoc ve francouzském regionu Girondins. Maraton je ale zpestřen 23 hudebními zastávkami a 23 zastávkami na ochutnávku vína. Na 38. kilometru pak závodníky čeká ochutnávka ústřic a 39. kilometr znamená posezení u steaku. Právem se tento ztřeštěný podnik nazývá “nejdelším maratonem na světě”. Pokud chcete tuto bláznivou akci spojenou s pohodou jižní Francie vidět na vlastní oči, v roce 2018 připadá na sobotu, 9. Září. Pokud se do Médocu letos nedostanete, můžete ochutnat alespoň vynikající cuvée pocházející z této oblasti.   Litoměřické vinobraní má dlouhou tradici Atmosféru vinobraní můžete samozřejmě zažít také u nás. V Čechách například v Litoměřicích, které hned na několika místech těmito slavnostmi ožijí 14. a 15. září. Kromě ochutnávek vína a poslechu hudby můžete na Mírovém náměstí shlédnout historické scénky a vystoupení kejklířů či skupiny historického šermu. Vinařství Johan W. sídlící v nedalekých Třebívlicích vás určitě přesvědčí, že výprava za vínem na Litoměřicko stojí za to. Starobylou atmosféru zažijete na slavnostech ve Znojmu Pokud hovoříme o slavnostech vinobraní, samozřejmě nelze opomenout jižní Moravu. Ve Znojmě probíhá od 14. do 16. září Znojemské historické vinobraní s bohatým hudebním i divadelním programem. Přímo na znojemském hradě si pak můžete vychutnat dobovou muziku, pohádky pro děti, atmosféru chudinské čtvrti i historický šerm. Chuť vín ze Znojemska můžete do té doby objevovat například v tomto skvělém osvěžujícím cuvée z vinařství Piálek & Jäger, které své hrozny pěstuje a zpracovává kousek od Znojma.   Slavnosti vína si můžete udělat i doma na gauči Máte rádi víno stejně jako my, ale z nějakého důvodu se na slavnosti vinobraní nemůžete dostavit? Není nic jednoduššího, než se vyzbrojit vhodnými nástroji a udělat si vlastní vinné slavnosti. Pro inspiraci se můžete podívat na naši nabídku skvělých vín za akční ceny.

› Více

Víte, jak správně párovat vína a sýry?

28. 6. 2018

Pokud se vyzbrojíte správnými informacemi, můžete si vytvořit vlastní úžasné páry vína a sýrů a připravit tak svým hostům nezapomenutelné zážitky. Podívejme se na několik užitečných tipů, které vám poradí, jaká vína se hodí k jakým typům sýrů. Také si řekněme, proč to tak funguje. Při příští výpravě na nákup vína a sýrů budete přesně vědět, jak vybírat! Párujte víno a sýry s podobně intenzivní chutí Tento tip je nejdůležitější pro vytváření vlastních párů. Jemnou chuť Gruyère byste snadno přebili mohutností například tohoto Cabernetu Sauvignon, ale když tento sýr spojíte třeba s tímto skvostným Châteauneuf-du-Pape z La Ferme du Mont, získáte perfektně vyvážený chuťový oblouk.   Obecné pravidlo je jednoduché: Vína nad 14,5 % alkoholu jsou plnější a chutnají lépe s intenzivněji chutnajícími sýry. Vína s obsahem alkoholu pod 12 % jsou méně intenzivní a dobře se hodí k jemnějším sýrům.   Syté červené víno chutná nejlépe se zrajícími sýry Jak sýr zraje a ztrácí obsah vody, získává bohatší chuť se zvýšeným obsahem tuku. Tyto dva atributy jsou ideální pro párování se sytými červenými víny, jakým je například tento Roc de Lussac,  protože obsah tuku v sýru působí s vysokým obsahem tříslovin ve víně. Pro dosažení nejlepších výsledků volte sýry, které zrály alespoň jeden rok, například Cheddar, Manchego, Gouda, Provolone nebo parmezány, jako jsou Parmigiano-Reggiano a Grana Padano. Tučné sýry skvěle ladí se sladšími víny Sladší vína, jako je Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest, dezertní vína a portské se skvěle hodí k "voňavějším" sýrům a sýrům s modrou plísní. Proč? Sladkost ve víně pomáhá vyvážit specifické aroma v sýru a zklidňuje ho. A podobně, "vůně" sýru pomůže vyvážit sladkou chuť vína. Dvě klasické dvojičky, které musíte vyzkoušet, pokud máte rádi tučné aromatické sýry, jsou Blue Stilton s víny portského typu a Sauternes s Roquefortem. Lahodné! Šumivá víno je naprosto delikatesní s krémovými sýry Šumivá vína mají vysoký obsah kyselinky a bublinky v nich nabízejí skvělou protiváhu krémovým sýrům jako Brie, Muenster, Camembert, Cremont nebo Époisses de Bourgogne.     Zkuste spojovat vína a sýry ze stejné oblasti Určitě se vyplatí vsadit na lokální tradice a dávat dohromady vína a sýry pocházející ze stejného regionu. Mezi pár skvělých příkladů patří třeba vyhlášený kozí sýr z francouzského regionu Languedoc ve spojení s lahví Sauvignonu blanc ze stejné lokality. Chardonnay, odrůda pocházející z Burgundska, si zpravidla skvěle rozumí s tamním sýrem Époisses. Tempranillo a ovčí sýr Manchego je pak španělskou klasikou. Pokud máte pochybnosti, vsaďte na tvrdý sýr bez výrazného aroma Pokud se podává několik typů vín a nejste si jisti, s kterými sýry je párovat, jedna z nejbezpečnějších sázek a také nejoblíbenější volba se všemi styly vín je tvrdý, nepříliš vyzrálý sýr bez výrazné vůně. Sýr bude mít dostatek tuku, aby vyvážil tanin v červeném víně, ale také dostatek jemnosti na podporu vína bílého. Několik příkladů zahrnuje mladší Gruyère, Abbaye de Belloc, Comté Extra, Emmental a Gouda. V tomto bodě je nutné poznamenat, že všechny sýry jsou poměrně syté. Samy o sobě nahradí například dezert, po kterém by si váš výběr sýrů vychutnala už jen malá část hostů. S těmito znalostmi se můžete bez obav pustit do párování sýrů s víny, která máme v akční nabídce.

› Více

Král vín - Ryzlink rýnský

1. 6. 2018

Ryzlink rýnský bývá často označován jako „víno králů“ a patří mezi nejušlechtilejší bílé odrůdy. Toto svěží ovocné víno má dlouholetou tradici, která se zrodila v Německu, a protože jej najdete také v naší nabídce, rozhodli jsme se vám jej více přiblížit. Pojďme si tedy říci něco k historii a různé další zajímavosti o Ryzlinku rýnském.   Naše tipy vín, které doporučujeme: RIESLING RHEINSCHIEFER 2016, PETER JAKOB KÜHN RIESLING BERG ROTTLAND GRAND CRU 2009, GEORGE BREUER RIESLING ,,LES TERRES DU ROI,, 2014, CAVE DU ROI DAGOBERT RIESLING QUALITÄTSWEIN 2016, WEINGUT STEFAN BAUER   Původ: Za místo zrodu této odrůdy jsou považována údolí řek Rýna, Mosely a východní Alsasko. Historie: Někteří historici zabývající se původem viničních odrůd uvádějí, že vznik odrůdy Riesling (Ryzlink rýnský) sahá až do doby římského impéria. Domnívají se, že: „Římané objevili vinnou odrůdu při okupaci údolí Rýna a Mosely. Překvapila je odolností proti mrazu, lehce zploštělou formou drobných bobulí a dlouhým vegetativním cyklem.“ Je pravda, že to odpovídá charakteristice odrůdy Rieslingu, tak jak ji známe dnes. Výsledky zkoušky ADN však dávají podstatně rozdílný výsledek: Riesling vznikl křížením odrůd bílého Gouais a bílého Tramínu, s divokou odrůdou – Lambruscou.   Ale neodsuzujme historiky, neboť pravdou jest, že bílou odrůdu Gouais přivezli Římané do oblasti Rýna a Mosely z Chorvatska, kam se dostala prostřednictvím Hunů. Je rovněž pravdou, že ti též Římané považovali víno vyrobené z odrůdy bílý Gouais za víno chutě nevalné a říkali mu „vinum Hunicum“. Jistojistě víme, že slovo Riesling se poprvé objevilo v roce 1435, a to v písemné dokumentaci, kterou si v témže roce mezi sebou vyměňovali kníže Johannes von Katztenelnbogen (který nechal vybudovat zámek Rüsselsheim u Frankfurtu a rozšířil vinohrad vysazováním „nové, úspěšné révy Riesling“) s papežem Evženem IV. (který v květnu 1433 korunoval Zikmunda Lucemburského římským císařem). Úspěšné výsledky Rieslingu na knížecích vinohradech ovlivnili ostatní vinohradníky a ti započali odrůdu vysazovat již v XV století v oblastech Reinhesssen a Palatinat, později ve všech německých vinařských regionech. Riesling v NĚMECKU: Celková rozloha vinohradních ploch v Německu je 100 000 ha (na 65 % se pěstují odrůdy bílé) a vinohrady osázené odrůdou Riesling představují 20,4% z této plochy, což je 22 000ha. To z Rieslingu činí nejrozšířenější pěstovanou odrůdu. Jeho hrozny dozrávají v periodě od konce září až do začátku listopadu (kde hrozny uzrávají do kvality „pozdní sběr“. Z těch se produkují vína komplexního výrazu a s vyšším obsahem zbytkových cukrů.) Riesling se jen výjimečně sceluje s jinými odrůdami a taktéž jeho mošt špatně reaguje na aktivitu vyšlechtěných kvasinek. Ve velké většině oblastí není víno z Rieslingu školeno v dřevěných sudech s výjimkou oblastí Palatinat a hlavně Bádensko. Tam školení v sudech je aplikováno, neboť místní vína obsahují více alkoholů; což je, v tomto případě, pozitivum. Německá vína a jejich hierarchie: Základ produkce tvoří Tafelwein (vína stolní), následované skupinou Landwein (vína krajová) Nejhodnotnější skupinou jsou vína označená PREDIKATSWEIN. Ta se nikdy(!) nesmí doslazovat a podle hodnot cukru v litru moštu před alkoholovým kvašením a dobou sklizně hroznů jsou rozdělena do skupin: Kabinett, Spätlese, Auslese (výběr z hroznů) a konečně Beerenauslese a Trockenbeerenauslese, které mohou být „pozitivně“ napadeny šedou plísní (jako například vína z kraje Sauternes a Barsac).   Vraťme se ještě k odrůdě Riesling. Její kolébkou je oblast Rheingau (jedna ze 13ti viničních oblastí). Rozkládá se na pravém i levém břehu Rýna, v části, kde veletok teče z východu na západ (západně od Meinzu a Wiesbadenu). Zde se Riesling pěstuje na celkové místní rozloze vinohradů – 3 150 ha – vyjma 75 ha, v okolí města Assmannhausen, na kterých kraluje odrůda Pinot Noir (zavedená cisterciáckými mnichy v roce 1136). Místní průměrné hektarové výnosy Rieslingu jsou až 95 ha (!). Skvělé polohy Rieslingu se rozkládají v okolí kláštera Eberbach, nedaleko lokality Eltville. Ale proč je německý Riesling nejslavnější právě v oblasti Rheingau? Terroir mu dokonale vyhovuje (přítomnost opuk a slínu v půdní skladbě). Ale ještě existuje legenda: „Císař Karel Veliký, sídlící ve svém paláci v Ingelheimu si všiml, že na kopci Johannisberg (dříve nazývaném Bischofsberg), který Rýn obtéká, sníh taje dříve než kdekoliv jinde v okolí. Vysaďte zde vinohrad, nakázal! ………a tak od počátku devátého století je Johannisberg, jedním z nejhodnotnějších vinohradů, produkující Riesling rýnský." …a tentýž Riesling v RAKOUSKU: Celková rozloha rakouských vinohradů -  45.533 ha - produkuje ročně 3 miliony hektolitrů vína. Produkce vín bílých představuje 85 %. Na vinohradech se pěstuje 22 odrůd bílých a 13 odrůd modrých. Rheinriesling (název Rieslingu v Rakousku), není zdaleka nejpěstovanější odrůdou na rakouských vinohradech, tou je Grüner Veltliner. Jednou z variant Rieslingu je zde pěstovaná odrůda Welschriesling, neboli Ryzlink Vlašský, který úspěšně obohacuje viniční plochy i na Moravě a Slovensku. (V Německu pěstován není, ale v severní Itálii ano). Hierarchie a apelace rakouských vín jsou velice podobné vínům německým. Základem jsou dvě skupiny: Qvalitäteswein a Predikatswein. Tuto druhou skupinu tvoří vína s označením Kabinett, Spätlese….a další, tak jako tomu je v Německu. Riesling tedy „Rheinriesling“ – je vysázen hlavně v oblasti Niederösterreich (poblíž lokalit Wachau a Kremps) a mnohem méně je pěstován ve zbývajících oblastech (Burgenland, Štýrsko a oblast Vídně). Rheinriesling se většinou pyšní žlutou barvou slámy, ozdobenou zlatě zelenými odstíny. Jeho vůni a ústní aroma charakterizují noty čerstvého i sušeného ovoce, meruňky, vinné broskve, citronu a minerální tón. Chuťový výraz je svěží, trvání aromatické intenzity bývá dlouhé a vína z této odrůdy vyzrávají v lahvi někdy déle jak sedm, osm let. Riesling v ALSASKU:  Na alsaských vinohradech, jejichž aktuální rozloha je 15.527 ha (roční produkce 1.200.000 hl), byl Riesling vysazován již v XV století, ale až ve století XIX začala být uznávána jeho kvalita. Teprve v roce 1960 se stal první odrůdou co do rozlohy osázení. (v současnosti 20 % celkové vinohradnické plochy. Riesling je součástí 4 starých a hlavních alsaských viničních odrůd (Pinot Gris, Muscat d´Alsace a Gewurztraminer). Jen z těchto odrůd je možné produkovat vína v apelaci Alsace Grand Cru, Pozdní sběry a Výběr z hroznů (Vendanges Tardives a Selection grains nobles). V případě těchto vzácných vín je hektarová produkce limitována na 55 hl/ha, zatímco v základní apelaci – Alsace A.O.C. – je možné vyprodukovat 80 hl/ha. Senzorický výraz alsaských Rieslingů charakterizují vůně a aroma světlého ovoce, bílých květů, vyzrálých citrusových plodů a tóny minerální. U vín z pozdních sběrů a výběru z hroznů často obohacují senzorický výraz noty světlého medu. Základní chuťový výraz Rieslingů v apelacích Alsace A.O.C. a Alsace Grand Cru A.O.C. je zaoblený – někdy méně svěží než u Rieslingů německých - ale komplexní a vábně lahodný. Pro všechna vína vyprodukovaná z odrůdy Riesling (hlavně v Alsasku, a u Grands Crus), je, po určité době lahvové vyzrálosti, charakteristickým olfaktorickým výrazem tón substance Tri-metyl-dehydro naftalen (TdN) připomínající ve vůni, ale i v ústním aroma, specifické noty kerozenu, petroleje, nafty.. „Kvalitní Riesling“ jak říkají vinaři v Alsasku, „musí petrolejovat:“ Je ale velice důležité, aby tato senzorická nota nedominovala celkový výraz vína, který musí být dokonale harmonický (což je podstata kvality). Doplňující informace o odrůdě Riesling Základní charakteristiky rostliny a plodů:  -     listy jsou nažloutlé, jejich plocha je lehce tmavá a mají 5-7 lalůčků hrozny jsou malých rozměrů, bobule jsou drobné, lehce zploštělé, zeleně žluté a černými tečkami „pihovaté“ Pěstování: dlouhý řez, vyvázání je polovičně vztyčené Ideální klimatické a půdní podmínky: klimat semi-kontinentální. Vyhovuje chladné podnebí. Přílišné teplo zvyšuje obsah alkoholů, což je nežádoucí. Výraz vín je v takovém případě mdlý a těžkopádný. Ideální půdy musí obsahovat nejlépe žulu nebo břidlici, dále slín, vápenec, opuky. Riesling je náchylný na houbové (ascomycétní) plísně, způsobující až černé skvrny na bobulích. Rozloha viničních ploch osázených Rieslingem: Německo: 22.000 ha, Francie, Austrálie a Jižní Afrika: 3.500 ha USA: 3.000 ha, Bulharsko a Slovensko: 1.500 ha a Rakousko 1.200 ha. Riesling je někdy nazýván: Weis Riesling, Mosel Riesling, Metternich, Niederländer… Tuto odrůdu nesmíme zaměňovat s: Welschriesling – což je Ryzlink Vlašský Swarzriesling – synonymum pro Pinot Meunier Kříženci: Riesling x Sylvaner dává Scheurebe, Bakchus a další odrůdy i hybridní Rieslig x Traminer dává hlavně Kerner Ve Švýcarsku: Riesling x Madeleine Angevine dává Muller Thurgau.

› Více

Inspirace ke grilování – jaká vína se hodí k masu, rybě či zelenině?

22. 4. 2018

Jaro je tady v plné kráse a první teplé dny doslova vybízí ke grilování. Není nic lepšího než vůně čerstvě grilovaného masa, ryby nebo zeleniny. Ovšem k dobrému jídlu patří také dobré pití. Poradíme vám, jak si užít jarní grilovačku na maximum a jaké kvalitní víno se ke grilovaným pokrmům nejlépe hodí. Gastronomický zážitek si zaslouží dobré a kvalitní víno Doby, kdy jsme víno rozlišovali pouze na červené a bílé, jsou dávno pryč. Dnes mnohem více přemýšlíme nad tím, jaké víno si koupíme a proč. Rádi jej vybíráme také podle toho, aby se hodilo k daným pokrmům. Jenže někdy je těžké se v tom všem tak nějak zorientovat. Při výběru vína je třeba zohlednit tři základní kritéria. Měla by k danému pokrmu ladit, nezruinovat nám peněženku, a hlavně musí být chutné a kvalitní. Ke grilovaným masům se obecně hodí spíše červená vína. Doporučit můžeme například CHATEAU LA MAROUTINE RED 2014, BORDEAUX AOC. Jde o výborné francouzské víno, které je dostatečně vyzrálé a vyniká sametovou chutí odrůdy Merlot, jež je podpořena pevnou tříslovinou Cabernetu Sauvignon. Milovníci dobrého vína ocení také odrůdu Barbera. Víno BARBERA DEL MONFERRATO DOC 2011, LIVIO PAVESE.  má rudě karmínovou barvu.  Ve vůni se snoubí noty višně, vanilky a marcipánu. V chuti dominují vyzrálé černé třešně a kompotované višně. Víno pochází z Piemontu (severozápadní oblasti Itálie) a perfektně se hodí ke grilovanému bílému masu i zelenině. A do třetice můžeme doporučit další lahůdku v podobě ROSSO DI MONTEPULCIANO DOC 2015, LUNADORO. Jde o lahodné a svěží víno, které perfektně doprovodí například grilovaný hovězí steak, nebo pečené jehněčí kotletky. A jaké víno si můžeme otevřít, pokud grilujeme ryby? I zde je nabídka velmi pestrá. V tomto případě vsaďte naopak spíše na vína bílá. PINOT GRIGIO DOP 2016 FESTIVAL, MERAN z oblasti Alto Adige (která je nejlepší vinařskou oblastí na Pinot grigia z celé Itálie). Toto víno vyniká lesklou, žlutou až jemně slámovou barvou. Má delikátní vůni, ve které se snoubí noty bílé broskve, ananasu, banánu a papáje. Jde o skutečně velmi příjemné a lahodné víno, které naprosto dokonale doprovodí grilované a pečené ryby. Vsadit můžete také na CHABLIS AOC 2016, GARNIER & FILS, které se pyšní jiskrnou světle žlutou barvou. Ústnímu aroma dominují tóny citrusových plodu a poměrně intenzivní minerální nota. Grilování s výborným vínem Ať už zvolíte jakékoliv z naší bohaté nabídky vín, určitě nešlápnete vedle. Zahajte jarní grilovací sezónu s opravdu chutnou lahvinkou vína a vytvořte si s rodinou a přáteli příjemný gurmánský zážitek.

› Více

Velikonoce se blíží: oslavte svátky jara s dobrým vínem

17. 3. 2018

Jaro se blíží a s ním i oblíbené Velikonoce neboli svátky jara. Kromě malovaných vajíček nesmí chybět v žádné domácnosti dobré jídlo a pití. Už jste přemýšleli o tom, jaké víno si dáte k velikonočnímu hodování? Nebo jen tak pro příjemné posezení s přáteli? Připravili jsme pro vás pár tipů, které vás jistě inspirují. Tradiční velikonoční pokrmy doplňte dobrým vínem Jaká jídla se hodí na velikonoční stůl? Určitě se vám vybaví vůně výborné domácí nádivky s čerstvými kopřivami, medvědí česnek, chřest, vajíčka na všechny možné způsoby. K Velikonocům patří také sladké pokrmy. Víte, že každý den byste se měli zaměřit na jiná jídla? K zelenému čtvrtku nepochybně ladí luštěniny a vše zelené. Naši předkové si pochutnávali na hrachu, vařilo se z mladých kopřiv. K této příležitosti si můžete dopřát lahvinku bílého Rieslingu Qualitätswein  Weingut od Stefana Bauera. Pro toto víno je charakteristický výrazný tón bílé broskve. Světle žlutou barvu vína doplňuje nazelenalý odstín, tedy k zelenému pátku zcela dokonalé. Tento lahodný Rieslling si můžete vychutnat také k dalším chutným jídlům, jako je drůbež nebo ryby ve slané krustě. Na Velký pátek se podává hustá jarní polévka nebo ryba na různé způsoby. Alespoň podle tradic našich předků, kteří si na tom zakládali. A k pití můžeme doporučit například Veltlínské zelené klasik VOC 2014, suché, z Vinařství Piálek & Jäger. Krásný znojemský Veltlín s intenzivní šťavnatou vůní tropického ovoce. Je to lehčí, svěží víno s příjemnou kyselinkou, na kterém si jistě pochutnáte. Bílá sobota a Boží hod Velikonoční jsou ve znamení sladkých jídel. Chybět by neměly beránek, mazance a jidáše. Večer si v poklidu můžete otevřít s rodinou nebo přáteli lahvinku Sauvignon blanc T´ Air d´ Oc 2016, Domaine Gayda. Toto čisté suché víno doplňuje aroma ovoce s příjemnou kyselinkou. A na Velikonoční pondělí si určitě dopřejte vajíčka na jakýkoli způsob. Ať už vařená, naměkko či nahniličko, vaječné saláty nebo pomazánky. A nezapomeňte na dobré víno, které by v takto slavnostní den nemělo chybět. Což například Chateau le Clou du Pin Premium 2015, Bordeaux AOC , pro které je charakteristický výrazný projev ovoce. Víno tmavě rubínové barvy nejenže skvěle chutná, ale také perfektně doprovodí pokrmy, jako například vepřová kotleta se smetanovou omáčkou, vyzrálý sýr s bílou plísní nebo grilovaný filet ze svíčkové. A nezapomeňte si sváteční stůl hezky vyzdobit čerstvým jarním kvítím a také originálními sklenicemi na víno. Letošní Velikonoce vychází v době od 30. 3. do 2. 4., kdy si užijeme příjemný a jarní prodloužený víkend. Dobrou chuť!

› Více

Putování za slavnými víny, Den III.

11. 10. 2017

Monsieur Nicolas Ruinart si pospíšil, předstihl všechny výrobce šampaňských vín a založil Maison de champagne Ruinart již v roce 1729. Původně výrobce látek a sukna „měl čich.“

› Více

O VZTAHU VÍN A POKRMŮ aneb Jaké víno k jídlu.

26. 6. 2017

Je třeba znát pravidla, která umožňují umocnit hodnotu vín, která nabízíme. Umění ideálně sladit víno s pokrmem je nedílnou součástí dokonalého stolování. Chybný postup v této oblasti je chybou dobrého vkusu a nemotornosti, kterou si dobré víno nezaslouží!

› Více

Historie i současnost významného vinařství

5. 6. 2017

V roce 1749 nebyla, dnes velkolepá viniční usedlost Gayda, známým vinařstvím v kraji Languedoc a již vůbec ne za hranicemi Francie. Ale byla součástí historické vesnice Brugairolles, ležící uprostřed trojúhelníku významných krajských lokalit - Carcassonne, Castelnaudary a Limoux. Původně bylo rozlehlé stavení Gayda zájezdním hostincem, kde našli odpočinek jak cestovatelé, tak i spřežení jejich povozů. Protože strávníků podávané pokrmy doprovázelo víno, malý vinohrad patřící k usedlosti se během let rozšiřoval, až jeho tratě začaly obsazovat stráně okolní pahorkatiny.

› Více

Slavné víno z jedinečného terroiru

29. 5. 2017

15. března letošního roku se uskutečnil, v londýnské aukční síni Christies´s, prodej vín z Château Figeac,. 100% nabízených vín bylo vydraženo za celkovou částku 102,880.00 Liber.

› Více
VINAŘSKÉ OBLASTI
Copyright © 2014. All Rights Reserved. GWL s.r.o.
Good Wine Lover s.r.o., Nemocniční 782/16, 190 00 Praha 9 - Vysočany
Created by FlexWeb.cz