Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím

Seznamte se s nejlepšími víny k pokrmům ze zvěřiny

 

Víno ke zvěřině

Se šípkovou, nebo se zelím? Dnes již zlidovělá hláška z kultovního filmu Slavnosti sněženek nás může nechat klidnými. Milovníci dobrého vína totiž dobře vědí, že nejlepší recepty na úpravu zvěřiny jsou ty, které počítají s podáváním k našemu milovnému nápoji z hroznů. Zvěřina na víně, i jinak upravená, ke které popíjíte vhodně zvolené víno, posouvá chuťový zážitek do magických výšin. Pojďme se tedy podívat, jak si užít letošní zvěřinové hody společně s dobrým vínem.

Jaké jsou výhody zvěřiny? Maso není poznamenané hormony a steroidy a má jemnou texturu a výraznou chuť. Divoká zvěř se živí bylinami a čerstvou trávou a má v přírodě neomezenou svobodu. Proto by byla škoda, kdybychom k tak kvalitnímu masu nepili stejně kvalitní víno. Pokud vybíráte víno ke zvěřině, jako vodítko můžete brát následující tipy:

  • Rozhodně neplatí, že víno ke zvěřině musí být jen červené
  • Při volbě vína ke zvěřině je třeba brát v úvahu její způsob úpravy
  • K jakékoliv zvěřině ale nic nezkazíte volbou červeného vína s ovocnými tóny a nižším obsahem třísloviny
  • Určitě je ale lepší nechat se inspirovat radami níže

Víno k pernaté zvěřině

Víno ke zvěřině - koroptev

 

Divoká kachna, husa, koroptev či bažantí maso je velmi aromatické a páruje se se silnějšími aromatickými víny ve srovnání s víny podávanými k domácí drůbeži. Výběr vína závisí na věku ptáka a jeho přípravě.

Mladá pečená koroptvička nebo bažant má méně intenzivní chuť ve srovnání se staršími ptáky, takže by bylo vhodné použít jemnější červené víno, jako je tento australský Shiraz nebo toskánské Chianti. Pokud je maso připravené na tymiánu, pak je vhodnější červené víno s mohutným tělem, například toto Bordeaux.

 

Divoká kachna a víno

Chassagne Montrachet Blanc je skvělé bílé víno ke zvěřině

 

Víno původem z Burgundska, jako je tento skvělý Chassagne Montrachet Blanc , je dobrou volbou, pokud se kachna podává pečená. K takto upravené drůbeži se nejlépe hodí vína s vůní po malině či třešni, pokud preferujete červené, volte například odrůdu Gamay.

Pokud je maso podáváno s omáčkou na jejíž přípravu bylo použito ovoce, například pomeranč nebo černá třešeň, musí být zvoleno víno na základě omáčky. Australské chardonnay výborně ladí s pomerančovou omáčkou. Omáčka z černých třešní může být doplněna červeným i bílým vínem. V takovém případě je dobrou volbou Ryzlink s výraznější kyselinkou, ale nic nezkazíte ani dobrým Merlotem z rodinného vinařství v moravských Novosedlech.

 

Divoká husa a víno

Maso divoké husy má intenzivní chuť a může být doplněno o stejně intenzivní víno. Stejně jako u jakékoli drůbeže je však třeba dbát na třísloviny a vybírat vína s jejich nízkým obsahem.

Pečená husa, jako pochoutka, která se moc často nepodává, si zaslouží, aby byla spárována s takovými víny jako vysoce kvalitní Bourgogne Rouge od Thibault Liger-Belair nebo toto aromatické Bordeaux, které je považována za perfektní volbu také například k srnčímu masu, a vůbec jde o vhodné víno ke zvěřině.

 

Víno k masu z vysoké zvěře

Odrůda Nebbiolo se hodí k pokrmům ze zvěřiny

 

K vysoké se skvěle hodí italská vína, například toto Nebbiolo. Odrůda Nebbiolo se používá k výrobě červených vín s velmi intenzivními vůněmi lanýžů a lékořice, která jsou skvělá v kombinaci se zvěřinou nebo hodně aromatickým sušeným masem.

Toto maso nevyžaduje vína s vysokým obsahem tříslovin, takže dobré možnosti mohou být červené Burgundské a Côtes du Rhône. Dančí nebo srnčí připravené na červeném víně s cibulí a bylinkami dobře chutná s mohutnými víny jako je tento Cabernet Shiraz ze slunné Austrálie.

 

Divoký králík a víno

Ke zvěřině se hodí červené víno s ovocným nádechem

 

Divokého králíka lze připravit několika způsoby, které určují, které víno k němu zvolit. Pokud je pečený, dobrou volbou by bylo plnější červené víno, jako je tento Pinot Noir z moravského vinařství Spilberg.

Charakteristickou chuť grilovaného králíka dokáže skvěle doplnit červené víno s ovocným nádechem. Můžete k němu vyzkoušet například Merlot z moravského vinařství Sedlák se 100letou tradicí.

Králík připravovaný na červeném víně skvěle chutná s plnějšími víny, jako je Cabernet Sauvignon či Rulandské modré.

 

Jaké víno k divočákovi?

Barolo se výborně hodí k masu divočáka

 

Na pokrmy z divočáka, jehož příprava vzbudila vášnivé diskuse ve filmu Slavnosti sněženek, existuje mnoho receptů. Je určitě třeba vzít v úvahu, že aroma divokého kance je mnohem silnější než to, které známe u domácího vepřového masa. Toto maso se skvěle hodí k vínům s tóny lesního ovoce a sladkého koření. Takové charakteristice odpovídá například toto povedené cuvée z francouzského vinařství Gayda. Nespletete se také, když sáhnete po Barolu z italského regionu Piemont s tóny tmavého ovoce, skořice a fíků.

Věříme, že s výše uvedenými tipy si zvěřinové hody nebo lehký pokrm z masa divoce žijících zvířat užijete ještě více. Vína v naší akční nabídce samozřejmě můžete objevovat i bez konkrétních receptů na úpravu zvěřiny. Lovu zdar!

VINAŘSKÉ OBLASTI
Copyright © 2014. All Rights Reserved. GWL s.r.o.
Good Wine Lover s.r.o., Nemocniční 782/16, 190 00 Praha 9 - Vysočany
Created by FlexWeb.cz