Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
tisk

Chateau d´Armajan des Ormes 2011

 
Chateau d´Armajan des Ormes 2011
Francie, Sauternes - Barsac, Chateau d´Armajan des Ormes
70% Semillon
25% Sauvignon Blanc
5% Muscadelle
Šat vína krášlí světle žlutá, zářivá barva, zdobená zlatavými odstíny. Lesk je vysoký a viskozita je bohatá. Vůně tohoto ročníku interpretuje jeho mládí; lehké tóny dřeva a pryskyřice doplňují noty vyzrálých citrusových plodů, světlého medu, meruňky a sladkého koření. V ústech je výraz vína komplexní, sametový a elegantní. I při obsahu 120g zbytkových cukrů je svůdně svěží, vzletný a harmonický. To svědčí o schopnosti vína dokonale asimilovat zbytkové cukry. Ústní aroma krášlí tóny bílé broskve, citrusů a grilované mandle. Vytříbené elegantní víno tohoto ročníku vychutnávejte na teplotě 9°-11°C. Jeho pozitivní vývoj bude pokračovat do let 2025-30.
Lahodně doprovodí nejen klasické foie gras, ale je dokonalým partnerem i konfitovaným filetům ze žluté tresky, podávaným za syrova, sýrům s modrou plísní a desertům jako crème brulée nebo pečeným fíkům s vanilkovým krémem.
Cena bez DPH
575 Kč

Cena s DPH
696 Kč

Dostupnost: 75 ks

   







Francie, Sauternes - Barsac, Chateau d´Armajan des Ormes
70% Semillon 25% Sauvignon Blanc 5% Muscadelle
Šat vína krášlí světle žlutá, zářivá barva, zdobená zlatavými odstíny. Lesk je vysoký a viskozita je bohatá. Vůně tohoto ročníku interpretuje jeho mládí; lehké tóny dřeva a pryskyřice doplňují noty vyzrálých citrusových plodů, světlého medu, meruňky a sladkého koření. V ústech je výraz vína komplexní, sametový a elegantní. I při obsahu 120g zbytkových cukrů je svůdně svěží, vzletný a harmonický. To svědčí o schopnosti vína dokonale asimilovat zbytkové cukry. Ústní aroma krášlí tóny bílé broskve, citrusů a grilované mandle. Vytříbené elegantní víno tohoto ročníku vychutnávejte na teplotě 9°-11°C. Jeho pozitivní vývoj bude pokračovat do let 2025-30.
Lahodně doprovodí nejen klasické foie gras, ale je dokonalým partnerem i konfitovaným filetům ze žluté tresky, podávaným za syrova, sýrům s modrou plísní a desertům jako crème brulée nebo pečeným fíkům s vanilkovým krémem.
SAUTERNES AOC - Nejkopcovitější obce Bommes, Farques a Sauternes vyrábějí nejbohatší ze všech bordeauxských dezertních vín, zatímco rovinatější, níže ležící Preignac produkuje vína velmi blízká stylu Barsacu. Víno musí obsahovat přezrálé botrytizované hrozny sklízené selektivním způsobem ( tzv. v tries ).

Bílá vína : Zlatá, intenzivní, silná a komplexní vína, provokující smysly. Mají bohatou strukturu s množstvím bohaté, vyzrálé a vydatné hroznové chuti. Ananas, broskve, meruňky a jahody jsou některá ze svůdných aromat, která v nich můžeme najít, krémově vanilkový charakter ovoce a nových dubových soudků vyzrává do nádherného médového přepychu, který je kořeněný a komplexní. Především ovšem se tato vína vyznačují zřetelným botrytickým charakterem.

Odrůdové složení : Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle
Archivace : 10 - 30 let pro většinu vín, mezi 20 - 70 lety pro ta největší

BARSAC AOC - Obec je jednou z pěti obcí, které mají právo na apelaci Sauternes, ostatní obce jsou Preignac, Fargues, Bommes a samotné Sauternes. Využívají jí pouze některá druhová vína prodávaná ve velkém, ale všechny individuální statky prodávají jako Barsac. Víno musí obsahovat přezrálé botrytizované hrozny sklízené selektivním způsobem.
Bílá vína : Svůdná, intenzivně sladká vína podobná stylu Sauternes, možná snad lehčí, nepatrně sušší a méně bohatá. Stejně jako Sauternes byl rok 1983 nejlepším ročníkem 20. století

Odrůdové složení : Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle
Archivace : 6 - 25 let pro většinu vín, 15 - 60 let pro ta největšíNejlepší červená vína Gravesu se vyrábějí v lokalitě Pessac-Léognan, dobrá červená a zlepšující se bílá vína v centru Gravesu a velká sladká vína Sauternesu a Barsacu na jihu. Největší důraz je kladen na produkci vín červených.

Rozdíl mezi běžnými sladkými bílými víny a velkými víny ze Sauternes a z Barsacu je tak velký jako rozdíl mezi víny sladkými a suchými. To, co tento rozdíl vytváří, se nazývá ''komplexita'', abyste tento problém pochopili, vychutnejte si aroma ze sklenice vyzrálého Sauternes. Vína vyráběná v Sauternes jsou nejen nejsvůdnější a nejpřepychovější na světě - jsou také komplexnější. Viděl jsem zatvrzelé muže, kteří rezolutně odmítali pít cokoliv sladšího než citronovou šťávu, jak se jim podlomily nohy po jediném přičichnutí ke sklenici Chateau Suduiraut, a ujišťuji ty nejtvrdohlavější a nejfanatičtější pijáky nesladkých vín, že se budou zalykat nadšením nad sklenicí Chateau d´Yquem 1967. Zdaleka nejlepší víno z těchto dvou apelací - Sauternes a Barsac.

UMÍSTĚNÍ : Rozprostírá se na levém břehu řeky Garonny, od severního okraje Bordeaux na jih až 10 km východně za Langon. Obce Cérons, Sauternes a Barsac se nacházejí v jižní části distriktu Graves.

PODNEBÍ : Velmi podobné Médocu, nepatrně teplejší s vyššími srážkami. V Sauternes a Barsacu je mírné a vlhké podnebí, s velmi důležitými mlhavými rány a delsím slunečním svitem, což vytváří ideální podmínky pro ,,ušlechtilou plíseň''.

POLOHA : Předměstí Bordeaux se rozrůstají severní částí distriktu, kolem obce Cadaujac získávají více venkovský charakter. Graves má mnohem kopcovitější terén než Médoc, s malými údolími, kterými protéká množství praménků odvodňujících půdu do Garonny. Některé z vinic jsou zde dosti příkré. Obce Sauternes, Bommes a Fargues jsou kopcovitého, ale Preignac a Barsac, poněkud zavodňované Garonnou, mají na rozdíl od Gironu svahy mírnější.

PŮDA : Projíždíte-li distriktem směrem na jih, mísí se štěrkovitá povrchová vrstva půdy postupně s pískem, později se zvětralým vápencem, případně s jílem. Podloží je také variabilní, ale základem železitá pánev, vápenec a jíl zůstávají, ať již samotné nebo v kombinacích. V Céronsu najdeme půdu kamenitou, nejčastěji křemen, štěrk a slín, nad jílovou vrstvou leží načervenalá vrstva jílu se štěrkem nebo štěrkovitá železitá vrstva v Sauternes a jíl s vápencem nad jílovitým a štěrkovým podložím ve Fargues. Šterkovité svahy v Bommes jsou místy protkány těžkou jílovou půdou, zatímco roviny jsou z písčitého jílu s podložím z načervenalého jílu nebo vápence. V důsledku naplavenin je v Barsacu více písku, jílu a vápence. Tam, kde jsou umístěny klasifikované vinice Barsacu, je půda jílovitá a vápenitá nad vápencovým podložím, jinde povrchová vrstva půdy obsahuje písčitý štěrk.

PRIMÁRNÍ ODRŮDY RÉVY VINNÉ : Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Sémillon, Sauvignon blanc

SEKUNDÁRNÍ ODRŮDY RÉVY VINNÉ : Malbec, Petit verdot, Muscadelle
  • Země:
    Francie
  • Oblast:
    Sauternes - Barsac
  • Vinařství:
    Chateau d´Armajan des Ormes
  • Archivace:
    2 - 12 let
  • Odrůda:
    70% Semillon 25% Sauvignon Blanc 5% Muscadelle
  • Ročník:
    2011
  • Obsah:
    0,75 l

Napište svůj názor

Chateau d´Armajan des Ormes 2011

Chateau d´Armajan des Ormes 2011

Francie, Sauternes - Barsac, Chateau d´Armajan des Ormes

Napište svůj názor

VINAŘSKÉ OBLASTI
Copyright © 2014. All Rights Reserved. GWL s.r.o.
Good Wine Lover s.r.o., Nemocniční 782/16, 190 00 Praha 9 - Vysočany
Created by FlexWeb.cz