Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Chateau Olivier 2015 red, Pessac - Léognan
Chateau Olivier 2015 red, Pessac - Léognan

Chateau Olivier 2015 red, Pessac - Léognan

Francie

Pessac - Léognan A.O.C.

Chateau Olivier

55% Cabernet Sauvignon
40% Merlot
5% Petit Verdot
Impozantní granátová barva dekoruje zářivý šat vína. Lesk je vysoký a viskozita je bohatá. Výraznou vůni komponují noty vyzrálého červeného peckovitého ovoce, ale i ostružiny a koření. Chuťový výraz je v útočné fázi ovocně lahodný, v etapě vývojové sametový a mužně tělnatý. Vyzrálé taniny jsou ušlechtilé, dostatečně pevné a tvoří přesnou chuťovou kostru. Finální chuťový pocit přináší eleganci a delikátní hebkost. Dlouze trvající ústní aroma je sestaveno z tónů ovoce, květů a svěží minerální noty. Jedinečné víno ročníku 2015 je dokonalou harmonií ovocné bohatosti, svěžesti a rozkoše.
Doporučujeme: Ušlechtilé víno vychutnávejte již nyní a hlavně mezi roky 2022-2032, vždy na teplotě 15°-17°C. Lahodně doprovodí například rizoto s hříbky, pečenou divokou kachnu a sýry: Pavé d´Auge, Colombier, Camembert.

1 327 Kč

včetně DPH
Skladem 10 ks

Francie

Pessac - Léognan A.O.C.

Chateau Olivier

55% Cabernet Sauvignon
40% Merlot
5% Petit Verdot
Impozantní granátová barva dekoruje zářivý šat vína. Lesk je vysoký a viskozita je bohatá. Výraznou vůni komponují noty vyzrálého červeného peckovitého ovoce, ale i ostružiny a koření. Chuťový výraz je v útočné fázi ovocně lahodný, v etapě vývojové sametový a mužně tělnatý. Vyzrálé taniny jsou ušlechtilé, dostatečně pevné a tvoří přesnou chuťovou kostru. Finální chuťový pocit přináší eleganci a delikátní hebkost. Dlouze trvající ústní aroma je sestaveno z tónů ovoce, květů a svěží minerální noty. Jedinečné víno ročníku 2015 je dokonalou harmonií ovocné bohatosti, svěžesti a rozkoše.
Doporučujeme: Ušlechtilé víno vychutnávejte již nyní a hlavně mezi roky 2022-2032, vždy na teplotě 15°-17°C. Lahodně doprovodí například rizoto s hříbky, pečenou divokou kachnu a sýry: Pavé d´Auge, Colombier, Camembert.

Parametry

ZeměFrancie
OblastPessac - Léognan
VinařstvíChateau Olivier
Archivace4 - 20 let
Ročník2015
Obsah0,75

Další informace

Klasifikace: Crus Classé de Graves

Vinobraní probíhá průběžně, jen dokonale zdravé a vyzrálé hrozny jsou sbírány v několika etapách a transportovány do výrobního sklepa v malých bedničkách.

Alkoholová fermentace se provádí v termicky regulovaných ocelových kádích a následovná fermentace, jablečně mléčná, v barriques.

V barriques (z 35% nových) je víno školeno po dobu 18 měsíců. 

Historie: Château Olivier je skutečným historickým pomníkem dvanáctého stolení, pyšnící se obdivuhodnou minulostí.

V době středověku, mezi léty 1346 až 1453, zuřila stoletá válka mezi anglickým a francouzským královstvím.

Jednalo se vlastně o krutý boj mezi dvěma francouzskými dynastiemi, z nichž jedna – Les Plantagenet – vládla v té době Anglii.

Jejich představitel- Eduard Plantagenet, přezdívaný „Černý Princ“ a syn krále Eduarda III – se proslavil mnoha vítěznými taženími na půdě Francie, proti představitelům královských rodů Capetů a Valois.

Slavný princ pobýval velice často, během svých tažení, na Château Olivier. Zde se neoddával nejen odpočinku, ale holdoval hlavně lovu, v rozsáhlých lesích obklopující opevněný hrad.

Majitelem historického panství, které bylo již významnou vinařskou usedlostí v 16. Století, se stala v roce 1868 rodina Bethmann, která je i současným majitelem.

Poslední léta jsou synonym modernizace, pod vedením nového ředitele, inženýra agronomie a enologa, kterým je Laurent Lebrun.

Nové práce se uskutečňují na vinohradě, ale jejich součástí je i vybudování nového školícího sklepa, kde bude možno umístit 1 000 dubových barriques.

Vinohrad: Château Olivier se nachází 11km jižně od města Bordeaux, uprostřed usedlosti o rozloze 220ha, kterou tvoří louky, stoleté duby, piniový les a hlavně vinohrad o rozloze 55ha, rozkládající se na dvou terénních vlnách vytvořených nánosy rozdílných štěrků.

Laurent Lebrun se svými spolupracovníky vypracovali přesný geologický inventář každého vinohradnického sektoru, který umožňuje charakterizovat a hierarchizovat viniční a enologické potenciály každé z parcel celé vinohradnické rozlohy. Výsledek mravenčí práce umožnil identifikovat 11 rozdílných terroirů, což přispělo k vytvoření nové vize prací na vinohradě.

Při těchto pracích byla objevena jedinečná terénní vlna štěrků, představující nejhodnotnější půdní skladbu, takovou, která proslavila bordeauxské terroiry. Tato parcela zůstala dlouhou dobu neobdělaná – rostly na ní mohutné duby, pinie a různá křoviska. Byla obdělána v roce 2004 a na její rozloze – 8ha – byla vysázena odrůda Cabernet Sauvignon. Její hrozny umožňují zrod jedinečného vína.

Celkový výsledek geologických prací není plodem náhody. Terénní konfigurace vinohradu existuje již na mapě z roku 1760, kterou vytvořil Monsieur Belleyme. Ta označuje dva vinohrady na terénních vlnách nánosových štěrků řeky Garonny, na nichž vyzrávaly hrozny, které již v 18. Století dávaly zrod new French Claretu, tolik vyhledávaného a obdivovaného anglickými lordy!

Celková rozloha vinohradu: 55ha, 10ha osázené bílými odrůdami a 45ha osázené modrými odrůdami.

Půdní skladba: Čtvrtohorní štěrky a půdy jílově vápencové.

Výjimečná variace štěrků křemíku, křemence, jaspisu a dalších chalcedonů.   

Pěstované bílé odrůdy: Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle – průměrný věk keřů je 30 let.

Pěstované odrůdy modré: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, nyní nahrazován odrůdou Petit Verdot. Průměrný věk keřů je 25 let.

Hustota osázení na 1ha: 7 000 až 10 000 keřů

Vinobraní: Ruční sběr do malých přepravek. Třídění hroznů již na keřích a následovně i ve výrobním sklepě.

Výrobní postupy:

Bílé víno: Pelikulární macerace, fermentace v dubových barriques (1/3 nových) Školení po dobu 12ti měsíců na jemných kalech.

Červené víno: Před fermentační macerace. Alkoholová fermentace po dobu 10-12dní na teplotách 25-30°C v malých, kuželovitých, termicky regulovaných kádích.

Po provedení a ukončení jablečně mléčné fermentace je víno školeno 12 měsíců v barriques, následovně čeřeno a filtrováno.

Post-fermentační macerace na teplotě 28-30°C se provádí po rozdílně trvající dobu podle stupně vyzrálosti hroznů.

Jablečně mléčná fermentace se provádí v barriques.

Château Olivier je součástí viničního kraje GRAVES a nese, od roku 1987,

specifickou apelaci pro jeho severní část: PESSAC-LÉOGNAN.

Château Olivier je součástí klasifikace CRUS CLASSÉS DE GRAVES, ustanovené pro 16 nejprestižnějších châteaux tohoto viničního kraje, v roce 1953.

Tato klasifikace je bez hierarchie a platí jen v případě šesti châteaux – Olivier je jejich součástí -  jak pro jejich bílá, tak i červená vína.

Podobné produkty

6 409 Kč
1 159 Kč
1 159 Kč
r. 2017 · 0,75 l · Skladem 70 Ks
Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů