Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Chateau Olivier blanc 2017, Pessac - Léognan
Chateau Olivier blanc 2017, Pessac - Léognan

Chateau Olivier blanc 2017, Pessac - Léognan

Francie

Pessac - Léognan A.O.C.

Chateau Olivier

75% Sauvignon Blanc
23% Sémillon
2% Muscadelle
Zářivá, světle žlutá barva dekoruje půvabný šat oslnivého vína. Jeho lesk je vysoký a viskozita je bohatá. Odrůda bílého Sauvignonu včleňuje do komplexní vůně noty bílého grepu a vyzrálé mandarinky. Aromatickou paletu doplňují tóny konfitované meruňky a viniční broskve, které přináší dokonale vyzrálý Sémillon. Chuťový výraz je neuvěřitelně intenzivní, čiperný a štědrý. Ústní aroma, sestavené z celé škály not citrusových plodů, doplňuje slaná svěžest minerálů a finální pocit je dokonale harmonický, podmanivý a elegantní.
Doporučujeme: Podmanivě temperamentní víno vychutnávejte až do let 2027-30, vždy na teplotě 9°-11°C. Je ideálním společníkem teriny z lososa a šťovíku, omelety s divokým chřestem, pečeného sumce s cidrovou omáčkou, grilovaného mořského jazyka a sýrů jako Cantal nebo Pont l´Evêque

1 159 Kč

včetně DPH
Skladem 70 ks

Francie

Pessac - Léognan A.O.C.

Chateau Olivier

75% Sauvignon Blanc
23% Sémillon
2% Muscadelle
Zářivá, světle žlutá barva dekoruje půvabný šat oslnivého vína. Jeho lesk je vysoký a viskozita je bohatá. Odrůda bílého Sauvignonu včleňuje do komplexní vůně noty bílého grepu a vyzrálé mandarinky. Aromatickou paletu doplňují tóny konfitované meruňky a viniční broskve, které přináší dokonale vyzrálý Sémillon. Chuťový výraz je neuvěřitelně intenzivní, čiperný a štědrý. Ústní aroma, sestavené z celé škály not citrusových plodů, doplňuje slaná svěžest minerálů a finální pocit je dokonale harmonický, podmanivý a elegantní.
Doporučujeme: Podmanivě temperamentní víno vychutnávejte až do let 2027-30, vždy na teplotě 9°-11°C. Je ideálním společníkem teriny z lososa a šťovíku, omelety s divokým chřestem, pečeného sumce s cidrovou omáčkou, grilovaného mořského jazyka a sýrů jako Cantal nebo Pont l´Evêque

Parametry

ZeměFrancie
OblastPessac - Léognan
VinařstvíChateau Olivier
Archivace4 - 12 let
Ročník2017
Obsah0,75 l

Další informace

Apelace: Pessac-Léognan A.O.C.

Klasifikace: Grand Cru Classé de Graves

Ručně sbírané hrozny jsou pečlivě přebírány a fermentace probíhá v barriques, z 30% každým rokem nových. Víno je školeno po dobu deseti měsíců.

Historie: Château Olivier je skutečným historickým pomníkem dvanáctého stolení, pyšnící se obdivuhodnou minulostí.

V době středověku, mezi léty 1346 až 1453, zuřila stoletá válka mezi anglickým a francouzským královstvím.

Jednalo se vlastně o krutý boj mezi dvěma francouzskými dynastiemi, z nichž jedna – Les Plantagenet – vládla v té době Anglii.

Jejich představitel- Eduard Plantagenet, přezdívaný „Černý Princ“ a syn krále Eduarda III – se proslavil mnoha vítěznými taženími na půdě Francie, proti představitelům královských rodů Capetů a Valois.

Slavný princ pobýval velice často, během svých tažení, na Château Olivier. Zde se neoddával nejen odpočinku, ale holdoval hlavně lovu, v rozsáhlých lesích obklopující opevněný hrad.

Majitelem historického panství, které bylo již významnou vinařskou usedlostí v 16. Století, se stala v roce 1868 rodina Bethmann, která je i současným majitelem.

Poslední léta jsou synonym modernizace, pod vedením nového ředitele, inženýra agronomie a enologa, kterým je Laurent Lebrun.

Nové práce se uskutečňují na vinohradě, ale jejich součástí je i vybudování nového školícího sklepa, kde bude možno umístit 1 000 dubových barriques.

Vinohrad: Château Olivier se nachází 11km jižně od města Bordeaux, uprostřed usedlosti o rozloze 220ha, kterou tvoří louky, stoleté duby, piniový les a hlavně vinohrad o rozloze 55ha, rozkládající se na dvou terénních vlnách vytvořených nánosy rozdílných štěrků.

Laurent Lebrun se svými spolupracovníky vypracovali přesný geologický inventář každého vinohradnického sektoru, který umožňuje charakterizovat a hierarchizovat viniční a enologické potenciály každé z parcel celé vinohradnické rozlohy. Výsledek mravenčí práce umožnil identifikovat 11 rozdílných terroirů, což přispělo k vytvoření nové vize prací na vinohradě.

Při těchto pracích byla objevena jedinečná terénní vlna štěrků, představující nejhodnotnější půdní skladbu, takovou, která proslavila bordeauxské terroiry. Tato parcela zůstala dlouhou dobu neobdělaná – rostly na ní mohutné duby, pinie a různá křoviska. Byla obdělána v roce 2004 a na její rozloze – 8ha – byla vysázena odrůda Cabernet Sauvignon. Její hrozny umožňují zrod jedinečného vína.

Celkový výsledek geologických prací není plodem náhody. Terénní konfigurace vinohradu existuje již na mapě z roku 1760, kterou vytvořil Monsieur Belleyme. Ta označuje dva vinohrady na terénních vlnách nánosových štěrků řeky Garonny, na nichž vyzrávaly hrozny, které již v 18. Století dávaly zrod new French Claretu, tolik vyhledávaného a obdivovaného anglickými lordy!

Celková rozloha vinohradu: 55ha, 10ha osázené bílými odrůdami a 45ha osázené modrými odrůdami.

Půdní skladba: Čtvrtohorní štěrky a půdy jílově vápencové.

Výjimečná variace štěrků křemíku, křemence, jaspisu a dalších chalcedonů.   

Pěstované bílé odrůdy: Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle – průměrný věk keřů je 30 let.

Pěstované odrůdy modré: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, nyní nahrazován odrůdou Petit Verdot. Průměrný věk keřů je 25 let.

Hustota osázení na 1ha: 7 000 až 10 000 keřů

Vinobraní: Ruční sběr do malých přepravek. Třídění hroznů již na keřích a následovně i ve výrobním sklepě.

Výrobní postupy:

Bílé víno: Pelikulární macerace, fermentace v dubových barriques (1/3 nových) Školení po dobu 12ti měsíců na jemných kalech.

Červené víno: Před fermentační macerace. Alkoholová fermentace po dobu 10-12dní na teplotách 25-30°C v malých, kuželovitých, termicky regulovaných kádích.

Po provedení a ukončení jablečně mléčné fermentace je víno školeno 12 měsíců v barriques, následovně čeřeno a filtrováno.

Post-fermentační macerace na teplotě 28-30°C se provádí po rozdílně trvající dobu podle stupně vyzrálosti hroznů.

Jablečně mléčná fermentace se provádí v barriques.

Château Olivier je součástí viničního kraje GRAVES a nese, od roku 1987,

specifickou apelaci pro jeho severní část: PESSAC-LÉOGNAN.

Château Olivier je součástí klasifikace CRUS CLASSÉS DE GRAVES, ustanovené pro 16 nejprestižnějších châteaux tohoto viničního kraje, v roce 1953.

Tato klasifikace je bez hierarchie a platí jen v případě šesti châteaux – Olivier je jejich součástí -  jak pro jejich bílá, tak i červená vína.

Podobné produkty

1 327 Kč
1 327 Kč
r. 2015 · 0,75 · Skladem 10 Ks
6 409 Kč
Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů