Clos Vougeot Grand Cru 2017, Thibault Liger-Belair
Clos Vougeot Grand Cru 2017, Thibault Liger-Belair

Clos Vougeot Grand Cru 2017, Thibault Liger-Belair

Francie

Bourgogne

Thibault Liger-Belair

100% Pinot Noir
Šat věhlasného vína zdobí jiskrná granátová barva, obohacená o purpurové odstíny. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je bohatá. Štědrá a precizní vůně odhaluje bohatou škálu plodů černého ovoce, doprovázenou notami vzácných koření a příjemným mentolovým tónem. Po delším okysličení se přihlásí působivé vůně rudého květu pivoňky i delikátní noty ušlechtilé kůže a lékořice. Chuťový výraz je hedvábný, přesně strukturovaný, intenzivní a komplexní. Ústní aroma je sestaveno z not květů, jemně acidofilního ovoce a ve finále zazní svěží minerální tóny. Thibault Liger-Belair produkuje jedno z nejúžasnějších Clos Vougeot.
Doporučujeme: Úchvatné víno vychutnávejte na teplotě 16°C až do let 2030-45. Je dokonalým společníkem pečené nebo grilované hovězí kotlety s morkem, pečeného bažanta s jablky, pečeného jehněčího ramínka ochuceného římským kmínem nebo holouběte nadívaného Foie Gras a vyzrálého sýra Comté.

6 354 Kč

včetně DPH
Skladem 1 ks
Osobní odběr už následující pracovní den v Praze na prodejně. Kurýrem po Praze do 1 pracovního dne a mimo Prahu do 2 pracovních dnů u vás.
Více o dopravě

Francie

Bourgogne

Thibault Liger-Belair

100% Pinot Noir
Šat věhlasného vína zdobí jiskrná granátová barva, obohacená o purpurové odstíny. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je bohatá. Štědrá a precizní vůně odhaluje bohatou škálu plodů černého ovoce, doprovázenou notami vzácných koření a příjemným mentolovým tónem. Po delším okysličení se přihlásí působivé vůně rudého květu pivoňky i delikátní noty ušlechtilé kůže a lékořice. Chuťový výraz je hedvábný, přesně strukturovaný, intenzivní a komplexní. Ústní aroma je sestaveno z not květů, jemně acidofilního ovoce a ve finále zazní svěží minerální tóny. Thibault Liger-Belair produkuje jedno z nejúžasnějších Clos Vougeot.
Doporučujeme: Úchvatné víno vychutnávejte na teplotě 16°C až do let 2030-45. Je dokonalým společníkem pečené nebo grilované hovězí kotlety s morkem, pečeného bažanta s jablky, pečeného jehněčího ramínka ochuceného římským kmínem nebo holouběte nadívaného Foie Gras a vyzrálého sýra Comté.

Parametry

ZeměFrancie
OblastBourgogne
VinařstvíThibault Liger-Belair
Archivace5 - 20 let
Ročník2017
Obsah0,75 l
PodoblastClos Vougeot

Ověřeno našimi zákazníky

100 % zákazníků doporučuje
náš obchod
(z 125 recenzí).
Prohlédnout hodnocení na Heureka.cz

"Vše perfektně zabalené doručeno brzy. Určitě objednám zase."

Ověřeno zákazníky před 6 měsíci

"rychlé vyřízení"

Ověřeno zákazníky před 5 měsíci

"Rychlost vyrizeni objednavky Velky vyber"

Ověřeno zákazníky před 5 měsíci

"Velký výběr za velmi přijatelné ceny. O žádné nevím."

Ověřeno zákazníky před 5 měsíci

"Pohodové nakupování u profíků. Slivovička perfektně zabalená. Doporučuji tento e-shop."

Ověřeno zákazníky před 5 měsíci

"Vše skvělé."

Ověřeno zákazníky před 4 měsíci

"Vše v pořádku"

Ověřeno zákazníky před 4 měsíci

"Dobrá komunikace, rychlost."

Ověřeno zákazníky před 4 měsíci

"Dobrý výběr, výborná doprava"

Ověřeno zákazníky před 3 měsíci

"přehledný web, rychlé dodání"

Ověřeno zákazníky před 1 měsícem

Další informace

Apelace: Clos-de Vougeot A.O.C. (AOP)

„Skvělý terroir je umocněn prací výjimečného vinaře“

Thibault Liger-Belair má štěstí, že vlastní jednu z nejlepších parcel slavného vinohradu. Její originalitou je délka jednotlivých řádků viničních keřů (200m), které jsou rozložené na rozdílných půdních skladbách: od oblázkových s velkou proporcí jílů, až po půdy hlinité.

To podstatně ovlivňuje charakter vína a o delikátně něžný taktilní výraz, který vína jiných vinařů nemohou nabídnout. Ručně sebrané hrozny jsou z 30% zpracovávány celé a víno je školeno v dubových sudech (50% nových), po dobu 24 měsíců.

Vinařství vyprodukuje ročně méně jak 1.500 lahví ohromujícího vína

HISTORIE: Od 18. století byly všechny vinohrady, tak jak je známe i dnes, ve vlastnictví významné viniční usedlosti a obchodní společnosti, kterou založili C. Marey a hrabě Liger-Belaire.
Obchod s vínem započal v roce 1720 (tehdy byl vlastníkem jen Claude Marey) a společnost byla ceněna na Lyonské burze v roce 1923. Ve své době patřila mezi nejvýznamnější burgundské společnosti zabývající se školením vzácných vín a jejich prodejem. Claude Marey byl významnou osobností. Nejen zakladatelem obchodní společnosti nesoucí jeho jméno, ale i majitelem vinohradů, hlavním podkoním a sekretářem krále (Louis XV).
V následujících letech vede společnost obchodující s vínem, syn pana Mareyho, Claude-Philippe, a po jeho smrti se ujímá vedení rodinného majetku syn Guillaume-Félix. Ten, v roce 1852, přibírá do svého obchodu vínem společníka. Není jím nikdo jiný než jeho zeť, hrabě Louis Liger-Belaire, který je vlastníkem vinohradů Grands Grus ve vesnici Vosne-Romanée. Od tohoto přelomu nese obchodní společnost – negociantů s vínem – název C. Marey a comte Liger-Belaire. Je to hrabě, kdo převezme vedení společnosti po smrti Guillauma Félixe Mareyho a jeho následovníci se střídají ve vedení společnosti. Mezi nimi je i Xavier Liger-Belair a po jeho odchodu syn Vincent. Vincent Liger-Belaire, podporován matkou po otcově smrti, prodává obchodní společnost (négoce s vínem) a od roku 1982 restrukturuje celou rodinnou viniční usedlost.
V roce 2001, syn Vincenta – Thibault Liger-Belair – sdružuje pod hlavičkou viniční usedlosti „ Domaine Thibault Liger-Belair“ všechny viniční parcely, a to i ty, které jeho otec pronajímal malým vinařům. Současně tvoří i novou obchodní společnost, zabývající se nákupem, školením a prodejem vín.
Thibault Liger-Belair je vystudovaným vinohradníkem i enologem, je specialistou na komunikaci, organizuje a komentuje degustace nejvzácnějších vín po celém světě.

HISTORIE: Cisterciácký klášter – založený v roce 1098 – získal pozemek, na který vznikl vinohrad slavného vína, v roce 1100 na břehu říčky Vouge, v severní části Côte d´Or. Vinohrad byl osázen odrůdou Pinot Noir v roce 1111. Obdělávání vinohradu a pěstování révy bylo svěřeno fráterům řeholníkům. V roce 1330 dostal vinohrad své jméno a byl obehnán kamennou zdí (proto „clos“).
Na rozsáhlém vinohradu existují 3 skupiny „lieu dit“ (místní historický název určitého místa):
Papežské, Královské a Klášterní (Plane L´Abbé, Baudes St, Martin a Marei Bas).

VINOHRAD: Rozloha vinohradu je 50ha – rozlohou se jedná o největší vinohrad Grand Cru v celém Burgundsku – a hospodaří na něm 86 vinařů. Pozvolný svah celého vinohradu je situován východně a půdy jsou kamenité, oblázková, a hlavně jílovité, na tvrdém vápencovém podloží.
Parcela, patřící vinařské usedlosti Liger-Belair, se nachází v jižní části apelace, v blízkosti kamenné zídky oddělující Clos de Vougeot od Clos des Echézeaux. Originalita této parcely spočívá v její neobvyklé délce – 200m – a to, že leží na 3 rozdílných typech půd, více či méně kamenitých. Parcela má rozlohu 0.75ha a hlavy Pinot Noir datují z roku 1948.

Celková rozloha vinohradů vinařské usedlosti Thibault Liger-Balair je 7.25ha. Jednotlivé parcely se nacházejí na území pěti obcí a produkují vína v osmi apelacích mezi kterými je:
Richbourg Grand Cru (0.55ha)
Clos Vougeot Grand Cru (0.75ha)
Vosne-Romanée 1er cru „les petits Monts“ (0.10ha)
Vosne Romanée „aux Réas“ (0.55ha)
Gevray Chambertin „la Croix des Champs“ (0.20ha)
…a další parcely na území Nuits Saint Georges, ale i v apelacích Haute Côtes de Nuits a v regionální apelaci Bourgogne.

Každá viniční parcela je obdělávána s přihlédnutím na její půdní skladbu a mikroklimatické podmínky. Bohatství jednotlivých terroirů vyžaduje přistupovat ke každé parcele naprosto specificky.
Tak tomu je i v případě nákupu hroznů. I zde se jedná o specifický přístup k hroznům z každé parcely. Ale pro všechny platí: dokonalá vyzrálost, zdraví, nepoškozenost; kvalita hroznů musí být ta nejvyšší!
Při kvasících procesech není kladen důraz jen na extrakci jejich obsahu bobulí. Spíše lze tento technologický postup nazvat „infuzí“ jednotlivých substancí ve hroznech obsažených, podle hesla: „Čím méně hrozen trýzníme, o to dokonalejší bude senzorický výraz vína!“
Od roku 2003 nákup hroznů probíhá pod přísnou selekcí a jejich zpracování podle stejné filozofie jako v případě hroznů z vlastních parcel. To se týká i hektarových výnosů, kdy dodavatel (vinohradník), musí pracovat v rozmezí 25 – 35hl/ha. Co se týká školení vín, to probíhá v sudech od dvou výrobců, kde je kladen důraz na výběr dřeva, které musí vysychat po dobu 3 let, než dojde k vlastní výrobě.
Proto originální výraz vín z usedlosti Thibault Liger-Belaire nikdy nezastírají tóny dřevitosti či vanilky, ale sud víno obohacuje, zušlechťuje, jeho tanniny se stávají hedvábnými…

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 2000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů