Michel Chapoutier je významný producent vína a obchodník vínem. Sídlo společnosti se nachází v lokalitě Tain-Hermitage, v severní části viničního regionu Údolí řeky Rony.
V této oblasti Michel Chapoutier vyrábí a školí vína z vinohradů jednotlivých místních apelací – vína jedinečná, která mu získala mezinárodní renomé.
Rodina Chapoutier sídlí v Údolí řeky Rony již od roku 1808. Polydor Chapoutier zde koupil první vinici v roce 1879 a započal víno produkovat.
Od padesátých let minulého století, a to až do roku 1977, řídil viniční statek Max Chapoutier,
kterého následovně vystřídali jeho synové Marc a Michel.
V průběhu roku 1980, již pod vedením Michela Chapoutiera, vznikla nová – biodynamická – koncepce hospodaření na vinohradech a byly modernizovány instalace ve výrobních sklepech.
V současnosti vlastní viniční společnost M. Chapoutiera vinohrady nejen v severní a v jižní části Údolí řeky Rony, ale v mnoha dalších francouzských viničních oblastech a rovněž v Portugalsku, v Austrálii a v USA.
Vinohrad: Rozkládá se v severní části Údolí řeky Rony, na jejím levém břehu, jižně od města Vienne.
Terroir: Představují 3 parcely, mající tři rozdílné půdní skladby:
1 – „Le Méal“: Půdní skladbu tvoří velice staré říční a ledovcové nánosy žulových oblázků i větších kamenů, obalených jílovými písky.
2 – „Bressardes“: Zde dominují půdy původu žulového.
3 – „ Greffieux“: S dominantou půd pískově hlinitých z říčních nánosů a půd oblázkovitých.
Výrobní a školící postupy: Stoprocentně odtřapené hrozny, lehce namačkané, vyluhují antokyanové barvivo a všechny substance obsažené v jejich slupce i dužině a začíná alkoholové kvašení moštu při teplotách 30°-33°C, v betonových, termicky regulovaných kádích. Dvakrát denně je matolinový klobouk do kádě ponořován.
Po dokončení fermentačních procesů je víno školeno po dobu 12-14 měsíců v dubových sudech, kde je i pomalu, několikerým delikátním stáčením čeřeno.