Nejlepší cuvées šampaňského vína Dom Pérignon vděčí jejich jedinečným senzorickým výrazům za specifický způsob, kterým vyzrávají v lahvích na kvasinkových kalech. Jednotlivé etapy jejich evoluce se neodehrávají způsobem lineárním, ale postupně, přes časově rozdílná výrazová stadia.
Tyto specifické, privilegované vývojové etapy obohacují senzorický výraz vína, jeho výrazový vývoj až do „Hojnost – Plenitude“.
Víno najednou zpívá silněji a ve vyšších oktávách.
P2 – deuxième Plenitude – druhý stupeň senzorické hojnosti vína, je výsledkem šestnáctiletého školícího procesu takového cuvée. Intenzita výrazu dosahuje vrcholu a personalita Dom Pérignonu – jeho minerální a jódová esence – se představuje s větší intenzitou a přesností, než kdykoliv předtím.
Champagne Dom Pérignon P2 2003 Brut, blanc
Sedmnáct let po vytvoření tohoto ročníkového vína, a devět let po deklaraci, v roce 2008, když víno dosáhlo svého prvního senzorického vyzrání (nazývaného P1), vinařství Dom Pérignon ohlásilo dosažení druhého stupně senzorické hojnosti – plénitude – svého ročníku 2003.
Popišme zde jeho charakteristiky:
„Během celé dlouhé periody dodatečného vyzrávání, šampaňské víno upřesnilo, obohatilo a prohloubilo svůj projev, v němž se objevila nota překvapení, a současně výrazy koherence, komplexity a harmonie.“
„Energie druhého stupně „plénitude“ – (obohacení) zdůrazňuje nejcharakterističtější rysy šampaňského vína. Dom Pérignon P2 2002 ironizuje výrazové návaznosti, které jsou tak patrné a současně tolik nepolapitelné.“
Viniční usedlost Dom Pérignon:
Region: Champagne – hlavní sídlo v městě Epernay.
Původní klášter v obci Hautvillers je již jen muzeum
Vlastník: Společnost Moët et Chandon
Bílá cuvées – vždy a výhradně ročníková – jsou sestavena z odrůd Pinot Noir a Chardonnay v poměru 58% a 42%. Pocházejí z 16 parcel Grands Crus a ze 4 parcel Premiers Crus, v jejichž skladbě a podloží dominuje křída a rozdílné druhy tvrdších vápenců.
Jedinečné víno není produkováno každým rokem (pokud klimatické podmínky neumožní dokonalé vyzrání hroznů) a procentuální podíl odrůd při sestavování jednotlivých cuvées se mění, dle potřeby ročníků.
Průměrná (nikdy přesně udávaná) roční produkce všech cuvées Dom Pérignon je asi 5 000 000 lahví.
Mohyla slavného mnicha
Cuvée Dom Pérignon je věhlasné šampaňské víno, vlajkonoš společnosti založené v roce 1743 Claudem Moëtem v městě Epernay.
Když vstoupil do společnosti Pierre Gabriel Chandon, světoznámá značka Moët et Chandon byla na světě.
V roce 1823 obnovuje nový společník vinohrad kláštera v obci Hautvillers. Zde působil, od roku 1668 až do roku 1715 jako hospodář a hlavní sklepmistr, benediktýnský mnich Dom Pérignon.
Vynalézavý a pracovitý mnich významně přispěl ke vzniku šumivých šampaňských vín, vín které měla být původně víny klidnými – nešumivými.
„Dom Pérignon“ – prestižní cuvée vinařského domu – je zajisté nejznámějším šampaňským vínem na světě. Po dobu jednoho století bylo produkováno v malém množství, určené pouze členům rodiny a několika významným osobnostem. V roce 1936 bylo oficiálně uvedeno na trh cuvée ročníku 1921, považované dodnes za nejúžasnější z hlediska senzorického výrazu. 150 exemplářů jedinečného vína bylo expedováno potomkům nejvýznamnějších anglických zákazníků domu Moët et Chandon. Vzácné víno u nich sklidilo ohromný úspěch.
Pod tlakem poptávky, zvláště amerického trhu, bylo, na podzim roku 1936, vyexpedováno 100 bedniček šampaňského vína Dom Pérignon do Spojených států.
Lahve obsahující cuvée této jedinečné kvality, si nedočkaví milovníci vína rozebrali v několika minutách..a
ZRODILA SE LEGENDA