Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Výběr Kategorie a země vína

Cuveé červené 

Filtrování
Vinařství

    Cuveé červené

    Vezměme to postupně:

    1. Aby bylo písemná forma slova francouzského správná, pišme vždy CUVÉE nebo cuvée.
    2. Slovo, takto napsané, se používá v jazyce anglickém, ale i v němčině a hlavně ve všech zemích, kde víno má svou tradici.
    3. Výraz cuvée je odvozen od názvu CUVE, což česky značí KÁĎ. Ta, ať je dřevěná, či betonová, ocelová nebo dokonce plastová, je vždy nádobou formy a obsahu rozličného, ale vždy sloužící k výrobě, školení nebo scelování vína.
    4. V jednotlivých vinařských oblastech vyjadřuje název cuvée určitou etapu související s výrobou vína, s jeho původem nebo etapu související s jeho finální formou.

    Příklady:


    V kraji Champagne, při výrobě věhlasných vín, jsou hrozny, podle přesného, uzákoněného postupu, lisovány a jsou lisovány několikrát. První lis – dávající nejhodnotnější mošt, v kvantitě 20,50hl – je nazýván CUVÉE.

    V kraji burgundském je drtivá většina vín tvořena z jedné odrůdy: Pinot Noir – vína červená, Chardonnay – vína bílá.

    Vinohrady jsou osázené viničními hlavami těchto odrůd a jejich stáří je rozdílné. Vína z parcel přibližně stejného stáří, s podobnou organoleptickou strukturou hroznů, vína vyrobená v sudech (případně v kádích), jsou scelena do finálního CUVÉE – které je JEDNOODRŮDOVÉ.
    Hrozny z hlav starších jak 50 let, jsou zpracovány separátně. Víno, kterému daly vznik, je zceleno z jednotlivých sudů (případně kádí) a dalo zrod CUVÉE Vielles Vignes (ze starých vinic) a je stále JEDNOODRŮDOVÉ.

    V kraji Bordeaux jsou vína, vyrobená z jedné odrůdy, naprostou výjimkou.

    Jak červená, tak i bílá jsou scelena z více odrůd (maximálně z 3 bílých a z 5 modrých). Vinohrady v tomto kraji jsou rozsáhlé, tvořené množstvím specifických parcel. Jejich půdní skladba i stáří viničních keřů na nich zakořeněných, se liší. Hrozny jednotlivých odrůd a z rozdílných parcel, jsou zpracovány odděleně v kádích (případně v sudech). Co mají společného je ročník zrodu hroznů, co mají rozdílného je fakt, že v každé KÁDI –CUVE, proběhne jejich prvotní kvasící proces s rozdílným výsledkem.
    Cílem vinaře je vyprodukovat, v jednom daném ročníku, identické množství lahví hlavního zámeckého vína. Ale vzhledem k výše uvedeným rozdílům nevznikne jen hlavní ale i „druhé“ zámecké víno.

    Nejhodnotnější „kádě“ budou scelené do hlavního CUVÉE, které ponese etiketu s označením CHATEAU…

    Kádě, ve kterých vykvasily hrozny z mladších keřů a kádě, které po ochutnávce jejich vín nebyly zařazeny do prvního cuvée, budou sceleny a dají vznik půvabnému vínu s jednodušším senzorickým výrazem, často dominovaným výrazným ovocným nádechem, vínu které bude vyzrávat v kratší době a přinese radost širšímu publiku konzumentů.
    Vznikne CUVÉE, které bude označeno jako DRUHÉ ZÁMECKÉ VÍNO, bez označení „chateau“, ale nesoucí identickou apelaci.

    Shrnutí často hledaného výrazu víno cuvée, nebo cuvée víno

    CUVÉE

    • je víno obsažené v jedné kádi
    • označuje množství vína vyrobeného v jedné kádi
    • je i množství hroznů, které je možno umístit do jedné kádě
    • je i scelení vín jednoho ročníku, z jednotlivých kádí a vytvoření konečné kvantity jednoho vína, před stočením do lahví
    • v některých viničních oblastech označuje množství hroznů sklizených v jednom roce na přesně vyznačeném vinohradě….
    • Mohli bychom uvést množství dalších příkladů, z rozdílných vinařských oblastí


    Výše uvedené, velice jednoduše popsané příklady dokazují, že používání výraz CUVÉE výhradně způsobem, „že se jedná o vína smíchaná z více odrůd“ není vždy správné a konečně ne zcela přesné.
    Scelování kádí je velice zodpovědná a přesná enologická práce. „Smíchání“ několika rozdílných vín je postup prováděný hlavně za účelem dosažení „prodejně vyhovujícího objemu vína“.

    Na závěr dodejme, že je vždy mít na mysli návaznost označení
    CUVÉE = KÁĎ
    Budeme-li používat na místo klasického a tradičního označení káď – TANK,
    Bude nám obtížné porozumět výrazu
    CUVÉE.

    Vše skladem
    doručení do 24 hodin
    Doprava ZDARMA
    při nákupu nad 3000 Kč
    Možnost osobního
    odběru
    Zboží je provázáno
    exkluzivitou
    Špičková vína od malých
    a středních producentů