Apelace: Pessac-Léognan A.O.C.
Klasifikace: Grand Cru Classé de Graves v klasifikaci z let 1953 a 1959
Vinohrad rodící bílé Carbonnieux má rozlohu 42ha. V půdní skladbě dominují jílové a jílově vápencové štěrky. Průměrný věk viniční hlav je 28 let a hektarový výnos je 40hl.
Sklizené hrozny jsou chlazené, lisované pomalu pod ochranou inertního plynu a mošt je odkalený za studena. Fermentace a školení probíhá v barriques nebo větších dubových sudech, z 25% nových – po dobu 10 měsíců (pravidelné zvíření kalů).
Vinohrad Château Carbonnieux:
Má specifickou půdní morfologii, kterou představuje pahorek, který vznikl akcí stékající vody, která „vysvlékla“ pokrývku na štěrcích, navršených v době čtvrtohor. Hydrická prodyšnost celého pahorku a jeho blízkého okolí je dokonalá.
V současnosti se viniční usedlost Carbonnieux rozkládá na 170ha. Vinohrad, jehož, implantace datuje ze 13. století, má rozlohu 92ha v jednom celku a rozkládá se v přímém okolí zámecké budovy. Výsadbu tvoří, téměř stejným dílem, odrůdy modré i bílé.
Díky výjimečnému potenciálu svého terroiru získala, v letech 1953 a 1959, hlavní zámecká vína a to jak červené tak i bílé, zařazení do klasifikace Grands Crus Classés de Graves.
Selekce pěstovaných odrůd se odvíjí od půdní skladby jednotlivých parcel (aktuálně 119) což je na Carbonnieux praktikováno již po mnohá století. Takto se každému keři skvěle daří v adekvátní půdě a umožňuje hroznům dokonale vyjádřit svůj aromatický potenciál.
Modré odrůdy jsou vysázené na 50ha:
60% Cabenet Sauvignon na půdách hlubokých a masivních štěrků
30% Merlot na půdách obsahujících drobné štěrky a jíly
7% Cabernet Franc a Petit Verdot (3%) na půdách jílově vápencových, pokrytých drobnými štěrky
42ha je osázených odrůdami bílými:
Sauvignon Blanc (65%) na půdách hlubokých vrstev štěrků, ale částečně i na půdách štěrků jemných a jílově vápencových, což rozevírá aromatický vějíř vína. Sémillon (35%), zabírá půdy jílově vápencové, ze kterých čerpá svůj opulentní sametový chuťový výraz.
Hlavní historické údaje:
Původ názvu „carbonnieux“ pravděpodobně souvisí s rodinou Carbonius nebo Carbonnieu, jejíž členové začali s obděláváním celin v obci Léognan na počátku XIII století. Archiv uvádí, v roce 1234, že Ramon Carbonnieu je majitelem vinic na území obce Léognan.
Benediktýnské opatství, Sainte-Croix z Bordeaux, získává vinohrad 2.4.1292, což dokazuje existenci budoucího Château Carbonnieux již ve středověku. Řád benediktýnů opouští vinice v roce 1519 a prodává je panu Jeanu Ferronovi, členovi významné rodiny z Bobrdeaux.
Po dobu 200 let Monsieur Jean a jeho potomci rozšiřují vinohrad a celou usedlost, která za vlády krále Ludvíka XIV prochází svojí první slavnou periodou. Zadlužená rodina Ferron („Seigneurs de Carbonnieux“) podstupuje usedlost zpět opatství Sainte-Croix de Bordeaux. Benediktýni si půjčují prostředky a intenzivní prací zvyšují kvalitu vína, až se Cru Carbonnieux zařazuje mezi nejhodnotnější bílá vína v Graves.
Bratr Dom GALLÉAS provádí, mezi prvními, scelování vín z jednotlivých odrůd a parcel, stáčí víno do lahve, což umožní jeho konzervaci a transport. Z přístavu v Bordeaux se podnikavým mnichům podaří exportovat čisté a zářivé bílé víno Carbonnieux až do paláce Otomanského Sultána, pod názvem „Minerální voda z Carbonnieux“.
Legenda vypráví, že sultán se vyjádřil: “proč Francouzi produkují víno, když mají tak chutnou minerálku?“
Je-li, v roce 1776 Haut Brion referencí vín červených, je Carbonnieux považováno za nejlepší víno bílé v celé oblasti Akvitánie. V roce 1787 budoucí prezident Spojených Států, Thoma Jefferson, milovník vína a gastronomie cestoval po viničních oblastech Francie. Osobně navštívil Château Carbonnieux, aby ochutnal, jak bylo tehdy v Americe nazýváno, „Víno Odalisek.“
V době Velké Revoluce bylo Château Carbonnieux prodáno (1791), jako majetek státu, Eliemu Bouchereau. Tato rodina vlastnila usedlost po dobu 87 let.
Před pohromou phyloxery dosahovala rozloha vinohradu 137ha, osázená z poloviny Bordeauxskými ušlechtilými odrůdami, selektovanými, po odborném výzkumu, bratry Bouchereau.
Mezi lety 1828 a 1878 Shromáždil Henry-Francois Bouchereau na Château Carbonnieux unikátní kolekci 1242 specimenů francouzských a evropských viničních odrůd. Po krizovém období prodala rodina Bouchereau viniční zámek v roce 1878. Až do poloviny dvacátého století se na Carbonnieux vystřídala celá řada majitelů. Od roku 1956 a až do současnosti je Château Carbonnieux majetkem rodiny Perrin.
Marc Perrin a jeho syn Antony obnovili vinohrad novými výsadbami a jeho rozloha 45ha se postupně rozšiřovala, až do současných téměř 95ha. Po otcově smrti Antony vybudoval nový výrobní sklep, zavedl moderní výrobní technologie, pokračoval ve zvelebování zámecké budovy i obnově vinohradu a investoval do zvýšení renomé Château Carbonnieu v mnoha světových metropolích. Mr Antony se stal Prezidentem Unionu Grands Crus de Bordeaux a prezidentem Crus Classés de Graves.
Jeho děti, Cristine, Éric a Philibert řídí velice úspěšně viniční usedlost Château Carbonnieux v současnosti a ta je, opět, na vrcholu svého renomé.