Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
tisk

Chateau Dauphine Rondillon 2009 - Loupiac, 0,375 l

 
Chateau Dauphine Rondillon 2009 - Loupiac, 0,375 l

Francie, Sauternes - Barsac, Chateau Dauphine Rondillon

70% Sémillon
30% Sauvignon blanc
Barvu vína charakterizuje zářivá zlatavá barva, která během vývoje vína získává až ambrové odstíny. Lesk je středně vysoký a viskozita je bohatá.
Vůni komponují noty vyzrálé meruňky, broskve, citrusových plodů a litchi. Chuťový výraz je opulentní, hladký, dokonale harmonický a nepostrádá příjemnou ovocnou svěžest.
Ústní aroma kopíruje tóny citrusových a exotických plodů, které jsou doprovázené jemnými notami kandované pomerančové kůry a jedlého kaštanu.
Lahodně podmanivé víno vychutnávejte na teplotě 9°-11°C, nyní a až do roku 2035.
Ideálně doprovodí kachní i husí Foie Gras, dušené telecí se smetanovou omáčkou, pomerančový koláč, čokoládové deserty a hlavně sýry s modrou plísní: Bleu de Bresse, Fourme d´Ambert, Roquefort, Stilton.
Cena bez DPH
227 Kč

Cena s DPH
275 Kč

Dostupnost: 16 ks

   







Francie, Sauternes - Barsac, Chateau Dauphine Rondillon

70% Sémillon 30% Sauvignon blanc
Barvu vína charakterizuje zářivá zlatavá barva, která během vývoje vína získává až ambrové odstíny. Lesk je středně vysoký a viskozita je bohatá. Vůni komponují noty vyzrálé meruňky, broskve, citrusových plodů a litchi. Chuťový výraz je opulentní, hladký, dokonale harmonický a nepostrádá příjemnou ovocnou svěžest. Ústní aroma kopíruje tóny citrusových a exotických plodů, které jsou doprovázené jemnými notami kandované pomerančové kůry a jedlého kaštanu.
Lahodně podmanivé víno vychutnávejte na teplotě 9°-11°C, nyní a až do roku 2035. Ideálně doprovodí kachní i husí Foie Gras, dušené telecí se smetanovou omáčkou, pomerančový koláč, čokoládové deserty a hlavně sýry s modrou plísní: Bleu de Bresse, Fourme d´Ambert, Roquefort, Stilton.

SAUTERNES AOC - Nejkopcovitější obce Bommes, Farques a Sauternes vyrábějí nejbohatší ze všech bordeauxských dezertních vín, zatímco rovinatější, níže ležící Preignac produkuje vína velmi blízká stylu Barsacu. Víno musí obsahovat přezrálé botrytizované hrozny sklízené selektivním způsobem ( tzv. v tries ).

Bílá vína : Zlatá, intenzivní, silná a komplexní vína, provokující smysly. Mají bohatou strukturu s množstvím bohaté, vyzrálé a vydatné hroznové chuti. Ananas, broskve, meruňky a jahody jsou některá ze svůdných aromat, která v nich můžeme najít, krémově vanilkový charakter ovoce a nových dubových soudků vyzrává do nádherného médového přepychu, který je kořeněný a komplexní. Především ovšem se tato vína vyznačují zřetelným botrytickým charakterem.

Odrůdové složení : Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle
Archivace : 10 - 30 let pro většinu vín, mezi 20 - 70 lety pro ta největší

BARSAC AOC - Obec je jednou z pěti obcí, které mají právo na apelaci Sauternes, ostatní obce jsou Preignac, Fargues, Bommes a samotné Sauternes. Využívají jí pouze některá druhová vína prodávaná ve velkém, ale všechny individuální statky prodávají jako Barsac. Víno musí obsahovat přezrálé botrytizované hrozny sklízené selektivním způsobem.
Bílá vína : Svůdná, intenzivně sladká vína podobná stylu Sauternes, možná snad lehčí, nepatrně sušší a méně bohatá. Stejně jako Sauternes byl rok 1983 nejlepším ročníkem 20. století

Odrůdové složení : Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle
Archivace : 6 - 25 let pro většinu vín, 15 - 60 let pro ta největšíNejlepší červená vína Gravesu se vyrábějí v lokalitě Pessac-Léognan, dobrá červená a zlepšující se bílá vína v centru Gravesu a velká sladká vína Sauternesu a Barsacu na jihu. Největší důraz je kladen na produkci vín červených.

Rozdíl mezi běžnými sladkými bílými víny a velkými víny ze Sauternes a z Barsacu je tak velký jako rozdíl mezi víny sladkými a suchými. To, co tento rozdíl vytváří, se nazývá ''komplexita'', abyste tento problém pochopili, vychutnejte si aroma ze sklenice vyzrálého Sauternes. Vína vyráběná v Sauternes jsou nejen nejsvůdnější a nejpřepychovější na světě - jsou také komplexnější. Viděl jsem zatvrzelé muže, kteří rezolutně odmítali pít cokoliv sladšího než citronovou šťávu, jak se jim podlomily nohy po jediném přičichnutí ke sklenici Chateau Suduiraut, a ujišťuji ty nejtvrdohlavější a nejfanatičtější pijáky nesladkých vín, že se budou zalykat nadšením nad sklenicí Chateau d´Yquem 1967. Zdaleka nejlepší víno z těchto dvou apelací - Sauternes a Barsac.

UMÍSTĚNÍ : Rozprostírá se na levém břehu řeky Garonny, od severního okraje Bordeaux na jih až 10 km východně za Langon. Obce Cérons, Sauternes a Barsac se nacházejí v jižní části distriktu Graves.

PODNEBÍ : Velmi podobné Médocu, nepatrně teplejší s vyššími srážkami. V Sauternes a Barsacu je mírné a vlhké podnebí, s velmi důležitými mlhavými rány a delsím slunečním svitem, což vytváří ideální podmínky pro ,,ušlechtilou plíseň''.

POLOHA : Předměstí Bordeaux se rozrůstají severní částí distriktu, kolem obce Cadaujac získávají více venkovský charakter. Graves má mnohem kopcovitější terén než Médoc, s malými údolími, kterými protéká množství praménků odvodňujících půdu do Garonny. Některé z vinic jsou zde dosti příkré. Obce Sauternes, Bommes a Fargues jsou kopcovitého, ale Preignac a Barsac, poněkud zavodňované Garonnou, mají na rozdíl od Gironu svahy mírnější.

PŮDA : Projíždíte-li distriktem směrem na jih, mísí se štěrkovitá povrchová vrstva půdy postupně s pískem, později se zvětralým vápencem, případně s jílem. Podloží je také variabilní, ale základem železitá pánev, vápenec a jíl zůstávají, ať již samotné nebo v kombinacích. V Céronsu najdeme půdu kamenitou, nejčastěji křemen, štěrk a slín, nad jílovou vrstvou leží načervenalá vrstva jílu se štěrkem nebo štěrkovitá železitá vrstva v Sauternes a jíl s vápencem nad jílovitým a štěrkovým podložím ve Fargues. Šterkovité svahy v Bommes jsou místy protkány těžkou jílovou půdou, zatímco roviny jsou z písčitého jílu s podložím z načervenalého jílu nebo vápence. V důsledku naplavenin je v Barsacu více písku, jílu a vápence. Tam, kde jsou umístěny klasifikované vinice Barsacu, je půda jílovitá a vápenitá nad vápencovým podložím, jinde povrchová vrstva půdy obsahuje písčitý štěrk.

PRIMÁRNÍ ODRŮDY RÉVY VINNÉ : Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Sémillon, Sauvignon blanc

SEKUNDÁRNÍ ODRŮDY RÉVY VINNÉ : Malbec, Petit verdot, Muscadelle

  • Země:
    Francie
  • Oblast:
    Sauternes - Barsac
  • Vinařství:
    Chateau Dauphine Rondillon
  • Archivace:
    10 - 25 let
  • Odrůda:
    70% Sémillon 30% Sauvignon blanc
  • Ročník:
    2009
  • Obsah:
    0,375 l

Napište svůj názor

Chateau Dauphine Rondillon 2009 - Loupiac, 0,375 l

Chateau Dauphine Rondillon 2009 - Loupiac, 0,375 l

Francie, Sauternes - Barsac, Chateau Dauphine Rondillon

Napište svůj názor

VINAŘSKÉ OBLASTI
Copyright © 2014. All Rights Reserved. GWL s.r.o.
Good Wine Lover s.r.o., Nemocniční 782/16, 190 00 Praha 9 - Vysočany
Created by FlexWeb.cz