Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Chateau Petit Village 2013, Pomerol
Obrázek

Chateau Petit Village 2013, Pomerol

Francie

Pomerol A.O.C.

Chateau Petit Village

70% Merlot
20% Cabernet Franc
10% Cabernet Sauvignon
Vábné víno se pyšní šatem barvy tmavého rubínu, dekorovaného jemnými cihlovými a oranžovými odstíny. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je stále bohatá. Komplexní, subtilní a svůdnou vůni komponují noty rudých květů pivoňky, čerstvého tmavého peckovitého i lesního ovoce a vanilky. Počáteční fáze ústního výrazu je hladká. Následovně se prezentují vyzrálé, hedvábné, ale pevné taniny a finální etapa je obdivuhodně svěží a dokonale harmonická. Dlouze trvající ústní aroma je sestaveno hlavně z not černého rybízu, ostružiny a borůvky.
Doporučujeme: Elegantní, čiperné víno vychutnávejte na teplotě 15°-17°C až do let 2025-28. Ideálně doprovodí dušené telecí se smetanovou omáčkou, grilovaný hovězí filet s houbovým ragú, kvalitní pečenou drůbež se smrži, grilované jehněčí kotletky se zelenými fazolkami na másle a sýry Reblochon, Ementál, nebo Boursault.

2 080 Kč

včetně DPH
Skladem 88 ks

Francie

Pomerol A.O.C.

Chateau Petit Village

70% Merlot
20% Cabernet Franc
10% Cabernet Sauvignon
Vábné víno se pyšní šatem barvy tmavého rubínu, dekorovaného jemnými cihlovými a oranžovými odstíny. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je stále bohatá. Komplexní, subtilní a svůdnou vůni komponují noty rudých květů pivoňky, čerstvého tmavého peckovitého i lesního ovoce a vanilky. Počáteční fáze ústního výrazu je hladká. Následovně se prezentují vyzrálé, hedvábné, ale pevné taniny a finální etapa je obdivuhodně svěží a dokonale harmonická. Dlouze trvající ústní aroma je sestaveno hlavně z not černého rybízu, ostružiny a borůvky.
Doporučujeme: Elegantní, čiperné víno vychutnávejte na teplotě 15°-17°C až do let 2025-28. Ideálně doprovodí dušené telecí se smetanovou omáčkou, grilovaný hovězí filet s houbovým ragú, kvalitní pečenou drůbež se smrži, grilované jehněčí kotletky se zelenými fazolkami na másle a sýry Reblochon, Ementál, nebo Boursault.

Parametry

ZeměFrancie
OblastPomerol
VinařstvíChateau Petit Village
Archivace6 - 15 let
Ročník2013
Obsah0,75 l

Další informace

Apelace: Pomerol A.O.C.

Víno ročníku 2013 bylo školeno po dobu čtrnácti měsíců v barriques – 60% nových a 40% jednoročních.

Vinohrad se rozkládá se v nejvyšší části náhorní plošiny Pomerolu. Jeho celková rozloha je 10,5ha. Půdní skladbu tvoří hluboké štěrky, obalené jemnými jíly a pískem. Podloží obsahuje významnou vrstvu jílu, která je bohatá na oxid železa.

V odrůdové výsadbě dominuje ze tří čtvrtin Merlot, doplněný Cabernetem Franc a ze 7% i Cabernetem Sauvignon. Průměrný věk viničních keřů je 30 let a hustota výsadby je 5600/ha.

Na vinohradě se provádí zelené vinobraní, odlistování keřů za účelem pronikání slunečního svitu k hroznům a ručně sbírané, dokonale vyzrálé a zdravé hrozny jsou dopravovány do výrobního sklepa v malých přepravkách.

 Výrobní postupy: Vyluhování a alkoholové kvašení, trvající 25 dní, probíhá v betonových termicky regulovaných kádích, jejichž vnitřní stěny jsou pokryty nátěrem z pryskyřice. Teploty při kvašení se pohybují v rozmezí 29°-30°C. Druhotná fermentace jablečně mléčná se provádí z části v kádích a z části v dubových barriques. Víno je školeno průměrně po dobu 15-18 měsíců v dubových barriques, z 60-70% každým rokem nových.

HISTORIE: Na mapách geologa Pierra de Belleyme je zaznamenáno, že viniční réva se na místě Petit Village pěstovala již v 18. století. Archivní dokumenty dokazují, že v posledních letech tohoto století patřila usedlost rodině Dufresnes, než přešla do vlastnictví rodiny de Seguin. Ta již ve stejné době vlastnila známé víno ležící v sousední oblasti Saint Emilion, Clos Fourtet.

Během 19. století změnila viniční usedlost několik majitelů a přesnější historické informace existují až od století dvacátého, související s příchodem Fernanda Ginesteta na usedlost jako majitele, v roce 1919.

Ten již ve stejné době vlastnil věhlasné Château Cos d´Estournel v podoblasti Saint Estephe,

na pravém břehu Gironde.

Dcera Monseiur Fernanda, Madame de Prats, se stala vlastníkem Château Petit Village v roce 1971 a svěřila jeho řízení synovi Brunovi, který podstatně vylepšil produkci a kvalitu vína.

Rodina de Prats prodává celou viniční usedlost v roce 1989 pojišťovnické společnosti AXA, její sekci AXA Millésimes. Řízením nově získaného Château je pověřen Michel Cazes (vlastník Château Lynch-Bages v Pauillacu) a enologickým poradcem je v té době Michel Rolland.

Poté co Michel Cazes odešel na penzi, přebírá vedení Brit Christian Secly, který již v minulosti úspěšně řídil pro AXA Millésimes viniční statek Quito de Nolval v Portugalsku.

Aktuálně vede technický tým na Petit Village Daniel Llose s Marielle Cazes a jejich odborným konzultantem je Stéphane Derenoncourt.

VINOHRAD A JEHO TERROIR: Rozloha vinohradu, jenž má formu trojúhelníku, je 10,5ha. Nachází se v blízkosti vísky Catusseau, na nejvyšším místě celého území apelace Pomerol, v její západní části.

Půdní skladbu tvoří pískovcové štěrky na jílovém podloží, bohatém na železo.

Vinohrad je osázen z 75% odrůdou Merlot, z 18% Cabernetem Franc a sedmi procenty doplňuje osázení Cabernet Sauvignon. Průměrný věk viničních hlav je 30 let.

Renovace a modernizace výrobního sklepa byla provedena v letech 2005 a 2008.

Stále nové poznatky enologické vědy jsou na Château Petit Village využívané ke zdokonalování technických vybavení výrobních prostor, školícího sklepa a hlavně vinohradu.

I proto je Petit Village jedním ze zářících „šperků“ slavné apelace Pomerol.

Podobné produkty

4 159 Kč
4 159 Kč
r. 2013 · 1,5 l · Skladem 19 Ks
Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů