Petrus využívá jedinečného místa, na kterém se rozkládá jeho vinohrad o rozloze 11.42ha. Vinice jsou vysázené na vrcholku náhorní plošiny apelace Pomerol, v nadmořské výšce 40m, ale je to hlavně půdní skladba, která je výjimečná. Je to jediný vinohrad v celé apelaci, jehož podloží je tvořeno výhradně jílem pocházejícím z doby před čtyřiceti milióny lety. Homole jílu je obklopena hlubokými vrstvami štěrků, starých milió let.
Skvělé podmínky zajišťují vinohradu dokonalou expozici a přirozenou drenáž díky specifické půdní skladbě. Molekuly vody zůstávají uvězněné mezi jednotlivými vrstvami půdy, viniční keře mají vždy přístup k vláze a vinice jsou, i v nejsušších letech, uchráněny hydrického stresu. Průměrný věk viničních keřů je 40 let. Hustota hektarové výsadby je, v průměru, 6 000 – 7 000 jedinců. Od roku 1985 Petrus produkuje své vlastní viniční klony, tak aby zachoval vegetativní diverzitu, pro novou výsadbu.
Od roku 2010, po ukončení vinobraní, byla zrušena 0.5ha parcela vinohradu, osázená Cabernetem Franc a od té doby je slavné víno tvořeno 100% odrůdou Merlot.
Vinobraní a další vinohradnické práce jsou prováděny ručně. Od roku 2009 je hrozen tříděn automaticky na stole vybaveným optickým čidlem. Bobule jsou lehce mačkané, alkoholová fermentace probíhá v betonových kádích a včetně macerace trvá 15-21 dní. Po přečerpání samotoku do nové kádě, proběhne jablečně mléčné kvašení. Rmut je lisován a vylisované víno je, dle potřeby, sceleno se samotokem. Školení probíhá každým rokem v nových dubových barriques. Ty jsou nejprve naplněny vodou a takto uchovávány po dobu 15 dní, aby byly neutralizovány nejagresivnější taniny. Délka trvání školení vína se odvíjí od struktury jednotlivého ročníku. Je-li to nutné, víno je, před stočením do lahví, čeřeno a filtrováno.
Petrus je víno komplexní, zaoblené, sametové, s charakteristickými vůněmi černého rybízu, fialky a lanýže. I když je jeho výraz opulentní, koncentrovaný, vyznačuje se dokonalou harmonií a délkou trvání aromatické intenzity. Je nutné vyčkat nejméně 15 let, než víno začne vyjadřovat svůj senzorický potenciál.
Petrus je důkazem, že i víno vytvořené z odrůdy Merlot, se pozitivně vyvíjí po dobu i delší jak 50 let.
Historie vinařství:
Usedlost vděčí svému názvu místu nazývanému „Petrus“. Historie vinařství je nedávná, a přesto je jeho víno již legendou! Nicméně existují záznamy z doby kolem roku 1850, týkající se bývalé transakce, zaznamenávající nákup pozemků nacházejících na viniční usedlosti Gazin, panem Jacquesem Meyraudem a známé pod jménem Petrus.
Po celou periodu XIX století patří tyto vinice rodině Arnaud. Od roku 1925 získává podíl usedlosti Madame Loubat, která se, o dvacet let později, stává jediným vlastníkem. Madame Loubat chápe unikátnost terroiru a snaží se ho obhospodařovat tak, aby utvářel jedinečný charakteru vína. Během několika desetiletí se rodí mýtus PETRUS.
V roce 1961 dědí viniční usedlost Madame Lacoste a Monsieur Lignac, neteř a synovec madame Loubat. Od roku 1964 je společníkem na usedlosti Jean-Pierre Moueix, tradiční distributor již slavného vína. Ten se stává, od roku 1969 i jediným vlastníkem. Jeho prvorozený syn, Jean-Francois Moueix a jeho děti jsou, i v současnosti, jediní majitelé viniční usedlosti.
Od roku 1964 a až do roku 2008 byl technickým ředitelem Petrusu Jean-Claude Berrouet. Tento geniální enolog vyprodukoval neuvěřitelnou sérii 45 úžasných ročníků slavného vína. Monsieur Berrouet je nyní konzultantem a práce řídí jeho syn Olivier, enolog a současně inženýr agronom.