Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Chateau Soutard 2011, Saint Emilion
Obrázek

Chateau Soutard 2011, Saint Emilion

Francie

Bordeaux

Saint Emilion

70% Merlot
30% Cabernet Franc
Honosné víno je oděno do zářivého šatu barvy tmavého rubínu, ověnčené jemně purpurovými a oranžovými odstíny. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je bohatá. Vůni komponují noty vyzrálých divokých ostružin a borůvek, doprovázených tónem džemu z tmavého peckovitého ovoce. Chuťový výraz charakterizuje diskrétní, současně energická intenzita. Strukturu tvoří delikátní, vyzrálé taniny a dokonale harmonické finále je svůdně elegantní. V dlouze trvajícím ústní aroma je patrný minerální tón, doprovázený ovocnou svěžestí a delikátní notou letního smrkového lesa.
Doporučujeme: Vytříbené víno vychutnávejte na teplotě 16°-17°C až do roku 2029. Je ideálním společníkem pečené hovězí svíčkové v lístkovém těstě, grilovaných jehněčích kotlet na aromatech nebo ragú z divokého selete. Lahodně doprovodí sýry Brie de Meaux, Brillat-Savarin, Saint Marcelin nebo Banon.

1 166 Kč

včetně DPH
Skladem 80 ks

Francie

Bordeaux

Saint Emilion

70% Merlot
30% Cabernet Franc
Honosné víno je oděno do zářivého šatu barvy tmavého rubínu, ověnčené jemně purpurovými a oranžovými odstíny. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je bohatá. Vůni komponují noty vyzrálých divokých ostružin a borůvek, doprovázených tónem džemu z tmavého peckovitého ovoce. Chuťový výraz charakterizuje diskrétní, současně energická intenzita. Strukturu tvoří delikátní, vyzrálé taniny a dokonale harmonické finále je svůdně elegantní. V dlouze trvajícím ústní aroma je patrný minerální tón, doprovázený ovocnou svěžestí a delikátní notou letního smrkového lesa.
Doporučujeme: Vytříbené víno vychutnávejte na teplotě 16°-17°C až do roku 2029. Je ideálním společníkem pečené hovězí svíčkové v lístkovém těstě, grilovaných jehněčích kotlet na aromatech nebo ragú z divokého selete. Lahodně doprovodí sýry Brie de Meaux, Brillat-Savarin, Saint Marcelin nebo Banon.

Parametry

ZeměFrancie
OblastSaint - Emilion
VinařstvíChateau Soutard
Archivace12 - 30 let
Ročník2011
Obsah0,75 l

Další informace

Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.

Klasifikace: Saint Emilion grand Cru Classé

Třiceti hektarový zámecký vinohrad tvoří jílově vápencové půdy na náhorní plošině, jílové svahy a na úpatí svahu půdy pískové.

Od roku 2012 je odrůdová skladba: 63% Merlot, 28% Cabernet Franc, 7% Cabernet Sauvignon a 2% Malbec

Průměrné stáří viničních keřů je 35 let (6500 keřů/ha).

Dokonale vyzrálé hrozny jsou sbírány ručně, do malých lísek (10kg) a poprvé přebírány již na vinohradě. Po druhé selekci na třídícím stole jsou hrozny umístěné do chladícího boxu.

Alkoholové kvašení probíhá v termicky regulovaných dubových kádích o obsahu 60hl, plněné gravitací, i v kádích nerezových a rovněž termicky regulovaných.

Jablečně mléčná fermentace je provedena stoprocentně v barriques a víno je školeno po dobu 18 měsíců v barriques (60% nových, 40% jednoročních).

HISTORIE: První zmínky o zemědělské usedlosti, na jejímž místě vznikl vinohrad a viniční zámek Château Soutard, byly nalezeny v notářských zápisech z počátku XVI století.
V roce 1513, za vlády krále Ludvíka XII, řečeného „Otec lidu“, existuje ve farnosti Saint Emilion usedlost nesoucí jméno Mayne de Soutard. Její gaskoňský název byl „Bourdieu“, který označoval pozemek, jehož součástí byl statek a mlýn.

Faktický vznik zámku Soutard a založení vinohradu, je spojeno se jménem Jeana Couturesa, významného měšťana a člena vinařského cechu v Saint Emilionu, který původní usedlost koupil v roce 1699. Jeho potomci vystavěli zámek, postupně rozšiřovali vinohrad a zasloužili se o slávu vína Château Soutard.
Zvláště dcera Monsieur Couturesa, Marie, která hýřila aktivitou, pokračovala v rozšiřování vinohradu a pozemků. Pod jejím vedením se víno stává součástí slavných vín Saint Emilionu.
Madame Marie nechala vystavět zámek tak, jak ho známe v současné podobě, v letech 1741–1762 v klasickém stylu XVIII století.
Impozantní stavba, kterou, charakterizují bílé stavební kvádry, působí impozantně, vyniká rafinovaností a elegancí.
Syn Madame Marie – Jean Cambret – pokračuje v díle započatém jeho matkou.
Krášlí zámeckou usedlost, obklopuje ji nádherným parkem a uplatňuje své agronomické znalosti při přeměně vinohradu.
Oproti tehdejším zvyklostem, kdy viniční hlavy byly vysazovány bez pravidelného řádu, se Monsieur Jean rozhoduje pro způsob uspořádání vinohradu na způsob „římský“. To spočívá ve vyhloubení mělkých koryt v půdě, ve které dominuje ztvrdlý vápenec a do nich vysazuje, v pravidelných řádcích, jednotlivé viniční hlavy. V následující etapě nechává Jean Cambret vystavět budovy určené ke zpracování hroznů a ke školení vína.

V XIX století kupuje Jean Laveau, věhlasný vinař, jeden z nejdůležitějších na území Saint Emilionu, zámek a jeho vinohrad. Jeho zásluhou dosahuje víno úspěchů jak kvalitativních, tak i ekonomických.
Potomci významného inženýra agronomie jsou majiteli a hospodaří na Château Soutard až do roku 2006.
Ve stejném roce kupuje celou vinařskou usedlost skupina AG2R La Mondiale, a aktivně přispívá k rozvoji oslnivého klenotu, kterým Château Soutard nepopiratelně je.

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů