Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
tisk

SEMINÁŘ O VÍNĚ

pod vedením lektora Hynka Vicha

Obsah cyklu přednášek:

1. Co je senzorická analýza vína, jak se provádí, její jednotlivé etapy:

  • všeobecné mechanismy percepce
  • informace celkové a kvalitativní
  • role paměti, vědomí a zkušeností – komponenty hédonické a senzorické jsou pomíchané    
  • obtížnosti disociace

A. Vizuální percepce:

    • světlo, oko, sítnice, informace tyčinek a čípků
    • barvy, odstíny, vizuální chyby a pozitiva

B. Olfaktorická percepce:

    • dělení vůní a aroma
    • umístění senzorů vjemové centrum – slovní vyjádření

C. Percepce chutí:

    • sladké, kyselé a hořké
    • umístění senzorů
    • substance, jejich působení
    • centrum rozlišení – slovní vyjádření

D. Pocity somestezické – teplota, elastičnost,tvrdost, trpkost, pálivost…..

E. Faktory ovlivňující senzorickou percepci.

F. Role experta, senzorická deskripce, organizace ochutnávky.

2. Jednoduché obeznámení s organoleptickou skladbou jednotlivých druhů vín.

3. Podstata a důležitost terroiru – dominanta přírody – vizuální dokumentace.

4. Vinnou révu nemůžeme ošálit, výraz vína můžeme technologicky ovlivnit.

5. Rozdíl mezi vinařstvím v tradičních zemích a v zemích Nového světa.

6. Víno a stolování – historický vývoj.

7. Snoubení pokrmů s víny, základní pravidla – interakce pocitů.

8. Víno je součástí lidské historie a jednotlivých kultur.

9. Duše vína, filozofie vína, filozofové a víno – opravdové poslání vína.

Účastníci semináře obdrží odbornou dokumentaci.

Každý seminář je rozložen do deseti jednotlivých výukových hodin, začátek vždy v 10h, konec cca. v 16h, vždy bude zakončen praktickou degustací a bude následovat diskuze s lektorem. Výklad bude probíhat ve dvou dnech po 5h. Mezi jednotlivými přednáškami budou přestávky 10min, polední přestávka 30-45min, občerstvení zajištěno v místě výuky. Termín semináře bude vždy vyhlášen a oznámen na našich webových stránkách nebo bude sjednaný na základě poptávky uchazečů. Vše v sídle společnosti Good Wine Lover s.r.o. Maximální počet posluchačů, 7 osob.

Cena semináře na osobu: 6.050,-Kč, včetně DPH.

O lektorovi:

Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou, kde také absolvoval gymnázium. Roku 1968 dokončil studium na Střední hotelové škole v Mariánských Lázních, ve stejném roce se rozhodl opustit rodnou zem a odejít do Belgie.

Jeho zahraniční profesionální kariéra startuje v restauraci „La Paroisse – Suisse Gril“ v Bruselu, avšak další směřování se už profiluje k umění vína. Enologické stáže ve vinařských oblastech Francie a další aktivní vzdělávání jsou korunovány čestnými diplomy za zásluhy v kraji Beaujolais a Champagne, roku 2006 se Vich stává čestným členem prestižní „Commanderie du Bontemps de Médoc, de Graves, de Sauternes et Barsac“.

Do České Republiky se Hynek Vich vrací v roce 1997, aktivně a stěžejním způsobem spolupracuje na televizním pořadu „Putování za vínem“. Milovník vína a francouzského savoir-vivre je také autorem skript pro výuku aplikované degustace a základů enologie stejně jako autorem knihy „BORDEAUX, kde vítr vinohrady škádli“.

V současné době se věnuje nadále publikační a konzultační činnosti prostřednictvím společnosti Good Wine Lover.

 


VINAŘSKÉ OBLASTI
Copyright © 2014. All Rights Reserved. GWL s.r.o.
Good Wine Lover s.r.o., Nemocniční 782/16, 190 00 Praha 9 - Vysočany
Created by FlexWeb.cz