MICHEL CHAPOUTIER je významný producent vína a obchodník vínem. Sídlo společnosti se nachází v lokalitě Tain-Hermitage, v severní části viničního regionu Údolí řeky Rony.V této oblasti Michel Chapoutier vyrábí a školí vína z vinohradů jednotlivých místních apelací – vína jedinečná, která mu získala mezinárodní renomé.
Rodina Chapoutier sídlí v Údolí řeky Rony již od roku 1808. Polydor Chapoutier zde koupil první vinici v roce 1879 a započal víno produkovat. Od padesátých let minulého století, a to až do roku 1977, řídil viniční statek Max Chapoutier, kterého následovně vystřídali jeho synové Marc a Michel.
V průběhu roku 1980, již pod vedením Michela Chapoutiera, vznikla nová – biodynamická – koncepce hospodaření na vinohradech a byly modernizovány instalace ve výrobních sklepech.
V současnosti vlastní viniční společnost M. Chapoutiera vinohrady nejen v severní a v jižní části Údolí řeky Rony, ale v mnoha dalších francouzských viničních oblastech a rovněž v Portugalsku, v Austrálii a v USA.
Vinohrad se rozkládá jižně od apelace Hermitage, na levém břehu řeky Rony. Pěstitelské metody a vinohradnické práce odpovídají certifikaci BIO.
Terroir: Vinohradní parcely pokrývají mírné, jižně orientované svahy. Půdní skladbu a podloží tvoří smíšeniny jílů, hrubých štěrků a větších žulovitých oblázků.
Výrobní postupy a školení vína: Vyzrálé a ručně sbírané hrozny jsou celé lisovány. Získaný mošt je za studena odkalován po dobu 24 hodin. Kvašení probíhá v termicky regulovaných kádí za průměrných teplot 18°-20°C. Školení vína se uskutečňuje v kádích, na jemných kvasinkových kalech, po dobu 8-9 měsíců.