Apelace: Gevray-Chambertin A.O.C. (AOP)
Kolébkou přitažlivého vína je parcela o rozloze 0,20ha, jenž se rozkládá ve východní části apelace Gevrey-Chambertin, na straně planiny Gevrey. Viniční keře jsou vysázené na hlubokých půdách obsahující jíly, naplaveniny a jen malé množství vápenců.
Na tomto terroiru se většinou rodí vína tělnatá, strohá a intenzivní, což způsobuje právě vysoký obsah jílů.
Vinařství Thibault Liger-Belair používá, od roku 2006, pouze 50% produkce hroznů, aby senzorický výraz získal svěžest a květnaté tóny, což většinou tento terroir neumožňuje.
HISTORIE : Od 18. století byly všechny vinohrady, tak jak je známe i dnes, ve vlastnictví významné viniční usedlosti a obchodní společnosti, kterou založili C. Marey a hrabě Liger-Belaire.
Obchod s vínem započal v roce 1720 (tehdy byl vlastníkem jen Claude Marey) a společnost byla ceněna na Lyonské burze v roce 1923. Ve své době patřila mezi nejvýznamnější burgundské společnosti zabývající se školením vzácných vín a jejich prodejem. Claude Marey byl významnou osobností. Nejen zakladatelem obchodní společnosti nesoucí jeho jméno, ale i majitelem vinohradů, hlavním podkoním a sekretářem krále (Louis XV).
V následujících letech vede společnost obchodující s vínem, syn pana Mareyho, Claude-Philippe, a po jeho smrti se ujímá vedení rodinného majetku syn Guillaume-Félix. Ten, v roce 1852, přibírá do svého obchodu vínem společníka. Není jím nikdo jiný než jeho zeť, hrabě Louis Liger-Belaire, který je vlastníkem vinohradů Grands Grus ve vesnici Vosne-Romanée. Od tohoto přelomu nese obchodní společnost – negociantů s vínem – název C. Marey a comte Liger-Belaire.
Je to hrabě, kdo převezme vedení společnosti po smrti Guillauma Félixe Mareyho a jeho následovníci se střídají ve vedení společnosti. Mezi nimi je i Xavier Liger-Belair a po jeho odchodu syn Vincent. Vincent Liger-Belaire, podporován matkou po otcově smrti, prodává obchodní společnost (négoce s vínem) a od roku 1982 restrukturuje celou rodinnou viniční usedlost.
V roce 2001, syn Vincenta – Thibault Liger-Belair – sdružuje pod hlavičkou viniční usedlosti „ Domaine Thibault Liger-Belair“ všechny viniční parcely, a to i ty, které jeho otec pronajímal malým vinařům. Současně tvoří i novou obchodní společnost, zabývající se nákupem, školením a prodejem vín.
Thibault Liger-Belair je vystudovaným vinohradníkem i enologem, je specialistou na komunikaci, organizuje a komentuje degustace nejvzácnějších vín po celém světě.
Celková rozloha vinohradů vinařské usedlosti Thibault Liger-Balair je 7.25ha. Jednotlivé parcely se nacházejí na území pěti obcí a produkují vína v osmi apelacích mezi kterými je:
Richbourg Grand Cru (0.55ha)
Clos Vougeot Grand Cru (0.75ha)
Vosne-Romanée 1er cru „les petits Monts“ (0.10ha)
Vosne Romanée „aux Réas“ (0.55ha)
Gevray Chambertin „la Croix des Champs“ (0.20ha)
…a další parcely na území Nuits Saint Georges, ale i v apelacích Haute Côtes de Nuits a v regionální apelaci Bourgogne.
Každá viniční parcela je obdělávána s přihlédnutím na její půdní skladbu a mikroklimatické podmínky. Bohatství jednotlivých terroirů vyžaduje přistupovat ke každé parcele naprosto specificky.
Tak tomu je i v případě nákupu hroznů. I zde se jedná o specifický přístup k hroznům z každé parcely. Ale pro všechny platí: dokonalá vyzrálost, zdraví, nepoškozenost; kvalita hroznů musí být ta nejvyšší!
Při kvasících procesech není kladen důraz jen na extrakci jejich obsahu bobulí. Spíše lze tento technologický postup nazvat „infuzí“ jednotlivých substancí ve hroznech obsažených, podle hesla: „Čím méně hrozen trýzníme, o to dokonalejší bude senzorický výraz vína!“
Od roku 2003 nákup hroznů probíhá pod přísnou selekcí a jejich zpracování podle stejné filozofie jako v případě hroznů z vlastních parcel. To se týká i hektarových výnosů, kdy dodavatel (vinohradník), musí pracovat v rozmezí 25 – 35hl/ha.
Co se týká školení vín, to probíhá v sudech od dvou výrobců, kde je kladen důraz na výběr dřeva, které musí vysychat po dobu 3 let, než dojde k vlastní výrobě.
Proto originální výraz vín z usedlosti Thibault Liger-Belaire nikdy nezastírají tóny dřevitosti či vanilky, ale sud víno obohacuje, zušlechťuje, jeho tanniny se stávají hedvábnými…