HISTORIE: Šampaňská viniční usedlost Krug vznikla v roce 1843. Jejím zakladatelem byl Jean-Joseph Krug, narozený v Mainzu (Mohuč), který získal francouzské občanství v roce 1848.
Jeho syn Paul již prodával lahev žádaného Krugu „Privátní Cuvée“ v Anglii, v roce 1880, za 6 šilinků a tato cena každým rokem významně stoupala.
Vedení společnosti převzal Paulův syn Joseph II. Ten byl vtažen do víru „Grande Guerre“ a zajat v průběhu Ardenské bitvy. Během jeho vynucené nepřítomnosti Josefova manželka Jeanne dohlížela na výrobu historického ročníku Krug 1915, sceleného exkluzivně z odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier, neboť hrozny odrůdy Chardonnay nebylo možné dopravit z Côte des Blancs do sídla společnosti v Remeši.
V roce 1935 začal Paul, syn Josefa, spolupracovat se svým otcem a bratrancem Jeanem Seydouxem, ve vedení společnosti.
Paul se stal generální ředitelem Krugu v roce 1941 a uvedl společnost do nové vývojové fáze.
Uvědomil si, že k zabezpečení potřeb množství a kvality hroznů pro výrobu vína, potřebuje nutně vlastnit vinohrady.
Proto, mezi lety 1970-72, kupuje celkem15,87ha vinic klasifikovaných 100% výše ceny hroznů (Grand Cru) a Clos Tarin (1,87ha), které se po několika letech stane slavnou parcelou v Clos du Mesnil.
V současnosti vlastní Krug celkem 21ha vinohradů, všechny nesou označení Grand Crus.
Kvasící proces jednotlivých cuvées probíhá v malých dubových sudech o obsahu 205 L. Lahvové vyzrávání vína ve vodorovné poloze a před odkalením, probíhá v průměru po dobu 6 let, ale je rozdílné každým rokem, neboť v momentě komercializace musí jeho senzorický výraz dokonale odpovídat kvalitě a „stylu Krug“.
Rezervní vína jsou uchovávána v ocelových kádích o obsahu 40hl.
Krug neprovádí automaticky jablečně mléčnou fermentaci. Ta může probíhat spontánně v sudech nebo, vzhledem dlouhodobému vyzrávání vína v lahvích, po dokončení druhotného kvašení.
Grande Cuvée je symbolem vinařství Krug od roku 1843 a představuje počáteční záměr zakladatele Josepha Kruga: Nabídnout šampaňské víno bohatého senzorického výrazu a jemné elegance, přesahující pojem ročníkových vín.
Grande Cuvée tvoří přibližně 80% produkce vinařství Krug. Je sceleno z vína daného roku a dalších, více jak 120 vín rezervních, z minimálně 10 ročníků a ze všech tří odrůd.
Víno uzrává v lahvích, po ukončení druhotné fermentace, nejméně dalších sedm let.
Celý výrobní postup a následovně školící perioda dodává Champagne Krug Grande Cuvée: obdivuhodnou preciznost senzorického a senzitivního výrazu, subtilní rovnováhu vůní druhotných i primárních, eleganci struktury, podmanivou hloubku finálního výrazu a celkový úchvatný rozměr.