Apelace: Saint Estèphe A.O.C. (A.O.P)
Klasifikace: 5e Cru Classé v klasifikaci z roku 1855
Zámecký vinohrad, o rozloze 15ha, se nachází na pahorku Cos a je osázen tradičními odrůdami: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Petit Verdot. Vinohrad je rozdělen do tří rozdílných parcel. Jejich půdní skladbu tvoří štěrky, jíly a vápence.
Pod vedením Bernarda Audoy je víno školeno po dobu 12-15 měsíců v dubových barriques ročně obnovovaných z 30%-50%.
Roční produkce hlavního vína je 70 000 lahví.
HISTORIE CHATEAU COS LABORY: ,,Co je malé, to je milé''. Ve světě vín grand cru classé, kde se sž příliš často přehání důraz na vnější vzhled a kde se upřednostňují obří rozměry, rozlehlé plochy a velká množství všeho možného, což je bombastický styl, v němž se někdy pyšně předvádějí velká sídla, rozsáhlá zařízení a pozemky bez hranic, je docela zajímavé, že existuje i řada vynikajících usedlostí, jež jsou přizpůsobeny lidským měřítkům. Připomínají nám, že skromné rozměry samy o sobě rozhodně nejsou symbolem průměrnosti. V tomto případě naopak skromné rozměryChateau Cos Labory spíše příznivě obstojí v porovnání s domýšlivou pompézností jeho bezprostředního souseda, Chateau Cos d´Estournel.
Chybí zde jakákoli senzacechtivost či touha po velkoleposti. Právě naopak, nesmírně elegantní, ale poněkud malý dům je stále obýván, vinařství rozhodně není velké, využívá však veeškerá technologická vylepšení, jež se v oblasti výroby vína objevila během posledních třiceti let. Vinohrad s rozlohou pouhých osmnácti hektarů přispívá k harmonii usedlosti stejně jako umírněný, klidný a zkušený přístup jejího vedení. ,,Jsme pevně zakořeněni v zemi,'' prohlašuje prostě jeden ze spolumajitelů Bernard Audoy. ,,Já sám jsem člověkem půdy. Raději bych byl venku ve vinohradě než kdekoli jinde.''
Skvělé víno, jež Audoyova rodina na Cos Labory vyrábí, není předmětem takových spekulací, jako jiná vína, a přestože jeho pověst v minulosti poněkud poklesla, představuje dnes jedno z nejlepších vín na trhu. Ne že by se chtělo zalíbit všem nebo se snažilo být snadněji přijímáno. ,,Pomíjivá móda mě příliš nezajímá,'' vysvětluje Bernard Audoy, majitel diplomu z Bordeauxského enologického institutu, jenž však nijak neovlivnil jeho klasický přístup.
,,Téměř všude se setkávám s narůstající snahou zvyšovat podíl Merlotu v cuvée,'' poznamenává. ,,To já raději přidám víc Cabernetu Sauvignon, který zajistí silnější strukturu a lépe podporuje zrání. ,, V tomto bodě je Chateau Cos Labory loajálnější k tradičně k tradičně převládajícímu kritériu apelace Saint Estéphe, kam je usedlost zařazena, než ostatní usedlosti.
,, Lidé naši prostotu oceňují,'' tvrdí Bernard Audoy, čímž potvzuje, že nejdůležitější vlastnosti vinaře jsou skromnost a pokora. Skromnost se zde traduje od onoho dne roku 1922, kdy noví argentinští majitelé vinařství poslali do Francie svého příbuzného George Webera, aby usedlost vedl. Weberova dcera Cécile, která se provdala za Francoise Audoye, v roce 1959 Cos Labory od svých jihoamerických příbuzných odkoupila. Je to šťastný příběh se šťastným koncem : Bernard Audoy je její syn.
Že by ta blahodárná atmosféra, která na usedlosti vládne, měla původ v její minulosti? Anebo je spíše odrazem mnohem hlouběji zakořeněného přístupu, v němž se vlastnosti jako rozvaha, moudrost a úměrnost dokonale shodují s prostotou usedlosti (která je spíš zdánlivá než skutečná)? Každopádně dnes - v éře, která je jinak plná laciné vemlouvavosti prohnaných podvodů - si Chateau Cos Labory zachovává jistou dávku umírněnosti, přísnosti a racionality, o níž si člověk nemůže pomyslet nic jiného, než že by měla sloužit jako příklad ostatním.