Klasifikace: Cru Bourgeois
Vinobraní v roce 2012 započalo 20. Října. Počáteční obtížné klimatické podmínky se, od srpna, ustálily. Září i říjen byly vinohradu a vinicím přívětivé. Po přísném výběru hroznů na vinohradě vydal ročník víno harmonické a lahodně svůdné.
Bylo školeno po dobu osmnácti měsíců, částečně v ocelových kádí, z části v dubových barriques.
Vinohrad: Jeho celková rozloha 17ha, je složená ze dvou rozdílných parcel: První se rozkládá na území obce Lesparre-en-Médoc, kde jíly a vápence tvoří studenou půdní skladbu, což ovlivňuje pozdní dozrávání hroznů.
Druhá parcela – o rozloze 4ha – se nachází na území obce Saint-Christoly-en-Médoc, na svazích nízkého pahorku, nedaleko ústí řeky Gironde. Zde v půdě vinohradu dominují říční štěrky, což dokonale vyhovuje odrůdě Cabernet Sauvignon.
Průměrný věk viničních hlav je 35 let.
Základní výrobní postupy: Ručně i mechanicky sklizené hrozny jsou z každé parcely zpracovávány separátně. První etapou je jejich macerace za studena ( 10°C) Alkoholová fermentace probíhána při teplotě 28°C, v termicky regulovaných ocelových kádích a následovně je provedena i fermentace jablečně mléčná.
Historie viniční usedlosti: Zámecký vinohrad byl, již v roce 1868, zařazen do klasifikace Crus Bourgeois. Zámecká budova datuje z XVIII století a jméno usedlosti bylo odvozeno od profese původního majitele-výběrce daní-neboli „ramasseur d´écot.“
Hlavní obnova vinohradu a celé usedlosti začala rokem 1991, kdy se majitelem stává Hubert Rouy. Jeho syn Bruno s otcem spolupracoval od roku 2004 a pod jeho vedením je viniční usedlost Château Escot i v současnosti.