Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Chateau Figeac 2012, Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
Obrázek

Chateau Figeac 2012, Saint Emilion Grand Cru A.O.C.

Francie

Saint - Emilión

Chateau Figeac

40% Merlot
40% Cabernet Sauvignon
20% Cabernet Franc
Výraz slovutného vína ročníku 2012 dominuje svěžest a ovocná šťavnatost jednotlivých odrůd, ovlivněné i výrazným zastoupení Merlotu. Vznešený šat vína zdobí zářivá rubínová barva, dekorovaná odstíny pomerančové kůry a purpury. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je bohatá. Ovocnou vůni komponují noty drobného červeného ovoce, borůvky, ostružiny a černého rybízu, doprovázené podmanivými tóny čerstvé máty a lékořice. Chuťový výraz, v první fázi vroucí a ovocně svěží, následuje vývojová etapa, která je vyztužená kostrou ušlechtilých taninů. Harmonické a elegantní finále doprovází dlouze trvající ústní aroma, jehož senzorickou partituru tvoří noty minerálů, černého ovoce, zeminy, pražené kávy, cedrového dřeva.
Doporučujeme: Graciézní víno vychutnávejte na teplotě 15°-16°C nyní a až dolet 2027-29. Je skvělým společníkem grilovaného roštěnce na zeleném pepři, zaječího ragú, pečeného bažanta na bílém víně s hříbky a tymiánem a sýrů Brie, Camembert, Cantal nebo Gouda.

2 728 Kč

včetně DPH
Skladem 211 ks

Francie

Saint - Emilión

Chateau Figeac

40% Merlot
40% Cabernet Sauvignon
20% Cabernet Franc
Výraz slovutného vína ročníku 2012 dominuje svěžest a ovocná šťavnatost jednotlivých odrůd, ovlivněné i výrazným zastoupení Merlotu. Vznešený šat vína zdobí zářivá rubínová barva, dekorovaná odstíny pomerančové kůry a purpury. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je bohatá. Ovocnou vůni komponují noty drobného červeného ovoce, borůvky, ostružiny a černého rybízu, doprovázené podmanivými tóny čerstvé máty a lékořice. Chuťový výraz, v první fázi vroucí a ovocně svěží, následuje vývojová etapa, která je vyztužená kostrou ušlechtilých taninů. Harmonické a elegantní finále doprovází dlouze trvající ústní aroma, jehož senzorickou partituru tvoří noty minerálů, černého ovoce, zeminy, pražené kávy, cedrového dřeva.
Doporučujeme: Graciézní víno vychutnávejte na teplotě 15°-16°C nyní a až dolet 2027-29. Je skvělým společníkem grilovaného roštěnce na zeleném pepři, zaječího ragú, pečeného bažanta na bílém víně s hříbky a tymiánem a sýrů Brie, Camembert, Cantal nebo Gouda.

Parametry

ZeměFrancie
OblastSaint - Emilion
VinařstvíChateau Figeac
Archivace8 - 20 let
Ročník2012
Obsah0,75 l

Další informace

Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.

Klasifikace: 1er Grand Cru Classé „B“

Základní informace: Villa Figeacus, rozsáhlá zemědělská a viniční usedlost existovala na místě dnešního Château Figeac již ve II. století našeho letopočtu.
Mezi XV. a XIX. stoletími se na již slavném vinařství vystřídali majitelé z významných vinařských rodin: Lescours (byli majiteli i Château Ausone), rodina de Cazes a v XVII. století vlastnila Château a vinohrad rodina Carles.
Raymond de Cazes, v roce 1586, přestavěl původní stavení ve stylu renesance a založil sklep, kde jsou od té doby školena vína vyprodukovaná na Figeacu, vždy od druhého roku jejich zrodu. Následující příslušníci rodiny de Cazes upravili fasádu zámku do současné podoby.

V následujících letech komtesa de Carles-Trajet je nucena, během krizového období způsobeného kontinentální blokádou, prodávat velké části vinohradu, který v té době měl rozlohu 130ha. (mimo jiné v roce 1832 zámku Cheval Blanc).
V roce 1892 získávají Figeac předchůdci současných majitelů – rodiny Manoncourt – „srdce“ původní vinohradnické plochy.

Pradědeček Thierryho Manoncourta staví do čela viniční exploatace agronoma Alberta Maquina, který restrukturuje vinohrad a jemuž patří dík za vědeckou a moderní vizi dalšího rozvoje vinohradu a produkce vína. Albert Maquin dal i současnou, tolik originální tvář krajině obklopující Château Figeac.
V roce 1907 vzniká slavná etiketa zámeckého vína, kterou zdobí erb pradědečka – Henriho de Chevremont. V klasifikaci z roku 1958 je Figeac zařazen mezi 1ers Grands Crus Classés B.

Musíme zdůraznit, že „styl Figeac“ se zrodil z vůle, znalostí a práce významného inženýra agronoma a majitele Thierryho Manoncourta, který učinil zásadní rozhodnutí týkající se výběru pěstovaných odrůd v procentech jak je znám i dnes.
Vína ze slavného Château uvedl Monsieur Manoncourt, ve spolupráci se svojí manželkou, Madame Anne-Marie, v roce 1960 na americký trh a v letech následujících na trhy v Japonsku, Hong Kongu, Singapuru. Figeac se stává jedním z nejvýznamnějších vinařských usedlostí v regionu Bordeaux a od konce osmdesátých let minulého století jsou jeho vína známá po celém světě.
Madame Anne-Marie Manoncourt a její dcery, s podporou a kompetencí jejich spolupracovníků, pokračují v duchu inovací, dělení se o vědomosti a v přívětivosti, což jsou vlastnosti dominující ve všech pracovních aktivitách na této unikátní vinařské usedlosti.

Jedinečný terroir, charakteristický třemi terénními vlnami čtvrtohorních nánosových štěrků, sahající místy až do hloubky sedmi metrů, je podstatou věhlasu Figeacu a má zásadní vliv na kvalitu a senzorický výraz jeho vín. Půdy mají výjimečný vinohradnický potenciál, který přestavuje téměř vyrovnaný poměr tří pěstovaných odrůd: Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon, což je unikát v celém regionu Bordeaux.
Château Figeac je nejrozsáhlejší vinařská usedlost v kraji Saint Emilion. Tvoří ji 40ha vinohradnické plochy a 14ha parků, pastvin lesních porostů a malebný rybník.

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů