RIOJA
Rioja je dubová oblast a všechny pokusy zbavit víno dubu jsou předem odsouzeny k nezdaru. Dub je základem její slávy a příčinou prvního a největšího úspěchu španělského červeného vína a tak kritiky, kteří naznačují, že tato vína, jsou pro dnešní více kultivované konzumenty příliš dubová nikdo neposlouchá, protože ve většině vín Rioja by zbylo málo drahocenného, kdyby jim byl dub odebrán. Byli to Francouzi, kteří původně požehnali vína této oblasti svojí neklamnou, sladce vanilkovo-dubovou identitou. Již v 18. století vzhlíželo několik zdejších osvícených vinařů k Francii, zejména k Bordeaux, aby přibližně srovnatelná s radikálními změnami, ke kterým došlo v oblasti Rioja v letech 1840 až 1860 po invazi fyloxéry, mšice révové, která napadala kořeny révy a zchladila si žáhu tím, že zpustošila francouzské vinice. Značný počet vinařů, většinou z oblasti Bordeaux, ale také z Burgundska, se vzdal naděje, že obnoví vlastní vinice a odcházel do oblasti Rioja, aby založil nové vinařské statky. Jejich metody výrazně zlepšily kvalitu a styl zdejších vín, zatímco jiní Francouzi, většinou obchodníci z Bordeaux, založili neodkladně lukrativní obchod s vínem, protože zoufale hledali doplnění snižující se produkce vlastních zdevastovaných vinic. Klasické VINAŘSKÉ DISTRIKTY OBLASTI RIOJA - Vinice oblasti Rioja jsou umístěny podél údolí Ebro, mezi lokalitami Haro a Alfaro a po celém jejím zázemí, s polohami roztroušenými kolem mnoha přítoků řeky Ebro, z nichž jeden jménem Oja, dal své jméno celé oblasti. Většina vín Rioja jsou vína červená a jsou to směsky vín nebo hroznů (hlavně Tempranillo a Garnacha) pocházejících ze tří distriktů regionu (Rioja Alte, Rioja Alavesa a Rioja Baja). I když mnohá z nejkvalitnějších vín jsou samostatná vína ze samostatných statků.