Klasifikace: Cru Bourgeois
Půdu, na jednotlivých parcelách vinohradu, tvoří vápence, jíly i písky, místy proložené drobnými štěrky. Terroir je chladný, proto hrozny vyzrávají pomalu a jejich organoleptická struktura je bohatě aromatická. Hektarovou výsadbu představuje šest až deset tisíc jedinců.
Vinobraní významného ročníku 2016, započali v polovici října. Dokonale vyzrálý hrozen byl zpracován tradiční metodou a důraz byl kladen na pré-fermentační vyluhování vůní za studena.
Po ukončení výrobních procesů bylo víno ročníku 2016 školeno 24 měsíců, částečně v ocelových kádích a z části v dubových barriques.
Vinohrad: Jeho celková rozloha 17ha, je složená ze dvou rozdílných parcel: První se rozkládá na území obce Lesparre-en-Médoc, kde jíly a vápence tvoří studenou půdní skladbu, což ovlivňuje pozdní dozrávání hroznů.
Druhá parcela – o rozloze 4ha – se nachází na území obce Saint-Christoly-en-Médoc, na svazích nízkého pahorku, nedaleko ústí řeky Gironde. Zde v půdě vinohradu dominují říční štěrky, což dokonale vyhovuje odrůdě Cabernet Sauvignon.
Průměrný věk viničních hlav je 35 let.
Základní výrobní postupy: Ručně i mechanicky sklizené hrozny jsou z každé parcely zpracovávány separátně. První etapou je jejich macerace za studena ( 10°C) Alkoholová fermentace probíhána při teplotě 28°C, v termicky regulovaných ocelových kádích a následovně je provedena i fermentace jablečně mléčná.
Historie viniční usedlosti: Zámecký vinohrad byl, již v roce 1868, zařazen do klasifikace Crus Bourgeois. Zámecká budova datuje z XVIII století a jméno usedlosti bylo odvozeno od profese původního majitele-výběrce daní-neboli „ramasseur d´écot.“
Hlavní obnova vinohradu a celé usedlosti začala rokem 1991, kdy se majitelem stává Hubert Rouy. Jeho syn Bruno s otcem spolupracoval od roku 2004 a pod jeho vedením je viniční usedlost Château Escot i v současnosti.