Apelace: Chevalier-Montrachet A.O.C.
Vinohrad, rodící jedno z nejslavnějších burgundských bílých Grand Cru, se rozkládá severozápadně od vesnice Puligny Montrachet, nad parcelou unikátního Montrachet.
Půda vinohradu, ve které dominují vápencové opuky, je kamenitá. Vinohrad, na středně příkrém svahu, je orientovaný směrem východním.
Výrobní a školící postupy: Ručně sbírané hrozny jsou tříděny již na vinohradě.
V pneumatickém lisu jsou šetrně lisovány, tak aby extrakce moštu byla velice pomalá. Po jeho odkalení sedimentací, je mošt čerpán do sudů z francouzského dubu, o obsahu 228L (pièce), z 30% nových. V sudech probíhají jak alkoholová, tak i jablečně mléčná fermentace, a to po dobu dvaceti měsíců.
Víno je školeno na jemných kalech (doba trvání se odvíjí od struktury vína v jednotlivém ročníku). Po ukončení tohoto procesu je obsah sudů scelován v nerezavých kádích a ve finále je víno čeřeno a lehce filtrováno.
Historie vinařského domu Vincent Girardin, není nikterak dlouhá.
Ve věku devatenácti let, potomek vinařské rodiny z městečka Santenay, se v roce 1980 osamostatnil a začal hospodařit na dvouhektarovém vinohradu, zděděném po svých rodičích.
Již v mládí zaujala Vincenta práce na vinohradě a k vinné révě choval vždy veliký respekt. Proto chtěl, ze svého prvního vinohradu, vyprodukovat vlastní víno.
To bylo přijato velice pozitivně, ceněno pro svou kvalitu a originalitu. Úspěch umožnil Vincentovi rozšířit svoji aktivitu a zaměřit se hlavně na vzácná a významná bílá i červená vína v jižní části burgundského vinohradu – v Côtes de Beaune.
Aby vyhověl stále větší poptávce, rozhodl se mladý vinař pro novou aktivitu v Burgundsku: nákup hroznů od vinařů, majících stejnou vinařskou filozofii a vysoké nároky na kvalitu jako on.
Jeho vášeň a neutuchající zvídavost ho přivedly, v letech 1980/1990, k vyzkoušení všech tehdejší enologických novinek. Ale až na začátku nového tisíciletí, po příchodu Erika Germaina, enologa, dochází k zásadní změně. Oba přátelé se rozhodli směrovat jejich úsilí k tomu podstatnému: výrazu nejhodnotnějších burgundských terroirů. Zrodil se jejich osobitý pracovní styl, v současnosti uznávaný všemi vinařským profesionály.
V roce 2012 předává Vincent Girardin svoji aktivitu panu Nié, Prezidentovi „Vinařského sdružení z Dob Dřívějších“. Monsieur Nié se, zcela logicky, obklopuje stávající devítičlennou pracovní skupinou. Eric Germain pokračuje v zachování originálního výrazu vín a Marco Caschera je propaguje a prezentuje na celém světě.
Vinařská usedlost Vincent Girardin nabízí vína vyhlášených apelací pocházejících z devíti vesnic v Côte de Beaune.
Všechna vína nesoucí značku Grands Vins Girardin se rodí na vinohradech, kde jsou uplatňované zásady šetrného obdělávání.