Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Chateau Cos Labory 1989, Saint Estéphe
Obrázek

Chateau Cos Labory 1989, Saint Estéphe

Francie, Saint Estéphe, Chateau Cos Labory
60% Cabernet sauvignon
38% Merlot,
5% Petit verdot
2% Cabernet franc
Temně zbarvené víno vyznačující se vynikajícím souzněním ovocné chuti, delikátností dubu a přiměřenými tříslovinami.

3 568 Kč

včetně DPH
Skladem 1 ks

Francie, Saint Estéphe, Chateau Cos Labory
60% Cabernet sauvignon
38% Merlot,
5% Petit verdot
2% Cabernet franc
Temně zbarvené víno vyznačující se vynikajícím souzněním ovocné chuti, delikátností dubu a přiměřenými tříslovinami.

Parametry

Země Francie
Oblast Saint Estéphe
Vinařství Chateau Cos Labory
Archivace 5 - 15 let
Ročník 1989
Obsah 0,75 l

Další informace

CHATEAU COS LABORY - Appellation : Saint - Estéphe
Cépages (odrůdy rév) : 60% Cabernet sauvignon, 38% Merlot, 5% Petit verdot, 2% Cabernet franc

5. třída Cru Classé

Do pozdních let 19. století tvořil tento statek část Chateau Cos d´Estournel. Někdy po roce 1920 byl prodán vzdálenými bratranci a sestřenicemi Madame Audoy současnému vlastníkovi. Víno vyzrává v soudcích 15 až 18 měsíců, jedna třetina z nich jsou nové.
Tato vína bývají pouze lehká a elegantní, s určitým stupněm delikátnosti, dokonce i ve svých nejlepších ročnících. Poslední ročníky však ukázaly velmi vítané změny k výrazné plnosti, ovocné chuti a bohatství chuti.

ARCHIVACE : 5 - 15 let

HISTORIE CHATEAU COS LABORY: ,,Co je malé, to je milé''. Ve světě vín grand cru classé, kde se sž příliš často přehání důraz na vnější vzhled a kde se upřednostňují obří rozměry, rozlehlé plochy a velká množství všeho možného, což je bombastický styl, v němž se někdy pyšně předvádějí velká sídla, rozsáhlá zařízení a pozemky bez hranic, je docela zajímavé, že existuje i řada vynikajících usedlostí, jež jsou přizpůsobeny lidským měřítkům. Připomínají nám, že skromné rozměry samy o sobě rozhodně nejsou symbolem průměrnosti. V tomto případě naopak skromné rozměryChateau Cos Labory spíše příznivě obstojí v porovnání s domýšlivou pompézností jeho bezprostředního souseda, Chateau Cos d´Estournel.
Chybí zde jakákoli senzacechtivost či touha po velkoleposti. Právě naopak, nesmírně elegantní, ale poněkud malý dům je stále obýván, vinařství rozhodně není velké, využívá však veeškerá technologická vylepšení, jež se v oblasti výroby vína objevila během posledních třiceti let. Vinohrad s rozlohou pouhých osmnácti hektarů přispívá k harmonii usedlosti stejně jako umírněný, klidný a zkušený přístup jejího vedení. ,,Jsme pevně zakořeněni v zemi,'' prohlašuje prostě jeden ze spolumajitelů Bernard Audoy. ,,Já sám jsem člověkem půdy. Raději bych byl venku ve vinohradě než kdekoli jinde.''
Skvělé víno, jež Audoyova rodina na Cos Labory vyrábí, není předmětem takových spekulací, jako jiná vína, a přestože jeho pověst v minulosti poněkud poklesla, představuje dnes jedno z nejlepších vín na trhu. Ne že by se chtělo zalíbit všem nebo se snažilo být snadněji přijímáno. ,,Pomíjivá móda mě příliš nezajímá,'' vysvětluje Bernard Audoy, majitel diplomu z Bordeauxského enologického institutu, jenž však nijak neovlivnil jeho klasický přístup.
,,Téměř všude se setkávám s narůstající snahou zvyšovat podíl Merlotu v cuvée,'' poznamenává. ,,To já raději přidám víc Cabernetu Sauvignon, který zajistí silnější strukturu a lépe podporuje zrání. ,, V tomto bodě je Chateau Cos Labory loajálnější k tradičně k tradičně převládajícímu kritériu apelace Saint Estéphe, kam je usedlost zařazena, než ostatní usedlosti.
,, Lidé naši prostotu oceňují,'' tvrdí Bernard Audoy, čímž potvzuje, že nejdůležitější vlastnosti vinaře jsou skromnost a pokora. Skromnost se zde traduje od onoho dne roku 1922, kdy noví argentinští majitelé vinařství poslali do Francie svého příbuzného George Webera, aby usedlost vedl. Weberova dcera Cécile, která se provdala za Francoise Audoye, v roce 1959 Cos Labory od svých jihoamerických příbuzných odkoupila. Je to šťastný příběh se šťastným koncem : Bernard Audoy je její syn.
Že by ta blahodárná atmosféra, která na usedlosti vládne, měla původ v její minulosti? Anebo je spíše odrazem mnohem hlouběji zakořeněného přístupu, v němž se vlastnosti jako rozvaha, moudrost a úměrnost dokonale shodují s prostotou usedlosti (která je spíš zdánlivá než skutečná)? Každopádně dnes - v éře, která je jinak plná laciné vemlouvavosti prohnaných podvodů - si Chateau Cos Labory zachovává jistou dávku umírněnosti, přísnosti a racionality, o níž si člověk nemůže pomyslet nic jiného, než že by měla sloužit jako příklad ostatním.
Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů