Senzorický výraz ročníku 2005: Víno ročníku 2005 je vzácnou perlou mezi víny vyprodukovanými na zámeckém vinohradě.Jeho šat krášlí okouzlující, intenzivní, tmavá, téměř inkoustová barva. Lesk je vysoký a viskozita je bohatá. Vůni komponují svůdné noty černé čokolády, ostružiny, borůvky, černého rybízu, lékořice… Je-li vůně přitažlivá, chuťový výraz je úchvatný: Vláčný, šťavnatý, taniny jsou dokonale vyzrálé, hedvábné, struktura je pevná.Ladné finále je vroucí, vábně přitažlivé, dominované tóny skořice, pražené kávy a ušlechtilých dřevin.Vzácné víno vychutnávejte až do let 2025-28.
Senzorický výraz ročníku 2009: Šat jedinečného vína zdobí granátová barva, dekorovaná tmavě modrými odstíny. Lesk oděvu je vysoký a viskozita je bohatá.Vůni komponují noty akátového květu, lékořice, ostružiny, borůvky. Chuťový výraz je neuvěřitelně bohatý a hladící celý prostor ústní dutiny je intenzivní a dokonale harmonický. Taniny jsou hedvábné a nebrání delikátnímu a svůdnému, koncentrovanému výrazu. Ústní aroma je sestaveno z not černého rybízu, antracitu, tuhy a kadidla. Pozitivní vývoj úchvatného vína v lahvi bude pokračovat do let 2035-40.
Senzorický výraz ročníku 2010: Výjimečné víno je oděno do šatu purpurové barvy, zdobené granátovými odstíny. Lesk oděvu je vysoký a viskozita je bohatá. Omamnou, svěží vůni dominují noty černého ovoce, hlavně ostružiny a borůvky a vzácných koření. Intenzivní chuťový výraz je tělnatý, vroucí, štědrý, dokonale harmonický. Dlouze trvající ústní aroma masivního vína komponují tóny podzimního mlází, křesacího křemene a skořice. Pozitivní vývoj slovutného vína bude pokračovat do let 2030-33.
Senzorický výraz ročníku 2010: Šat znamenitého bílého vína skvělého ročníku se honosí světle žlutou barvou, protkanou nazelenalými odstíny. Lesk oděvu je vysoký a viskozita je bohatá. První přivonění vábí notami plodů žlutého ovoce: broskve, meruňky a čerstvého manga. Druhou etapu přímého aromatického výrazu charakterizují noty ananasového džemu a bílé broskve, následované tónem akátového květu. Chuťový výraz je upřímný, vroucí a vzrušivě podmanivý. Víno vyvolává pocitovou promenádu mezi lahodností, intenzitou a koncentrací. Ústní aroma je dlouze trvající a dominované výraznou minerální notou křemíků a tóny pražení, teplého dýmu i grilované briošky. Jedinečné víno vychutnávejte nyní a až do let 2023-25.
Senzorický výraz ročníku 2013: Zářivá, světle žlutá barva dekoruje šat bujarého vína, krášleného světle zelenými odstíny. Lesk oděvu je vysoký a jeho viskozita je bohatá. První přivonění osvěžují noty citrónu a bílého grepu. Po krátkém provzdušnění je druhá etapa přímého aromatického výrazu dominována tóny bílých květů, bílé broskve, hrušky a kaki. Chuťový výraz charakterizuje intenzivní a harmonicky působící acidita. Tuto útočnou fázi následuje druhá etapa nabízející pevnou a ušlechtilou strukturu. Dlouze trvající ústní aroma opakuje noty komponující vůni, v doprovodu delikátního tónu chladného dýmu. Skvělé víno vychutnávejte až do let 2023-2028.
Senzorický výraz ročníku 2015: Vytříbené víno, konstruované jako vždy na dominující odrůdě Sauvignon blanc, vystavuje na obdiv jiskrnou, slámově žlutou barvu. Lesk oděvu je vysoký a viskozita je bohatá. Štědrou, intenzivní vůni charakterizují omamné vůně vanilky, lípy a citronu. Po krátkém okysličení víno nabídne tóny bílé broskve, hrušky, eukalyptu a anýzu. Chuťový výraz je tělnatý, jeho struktura je pevná, komplexní a harmonická. Finální projev chuťových pocitů je obdivuhodný a je doprovázený dlouze trvajícím ústním aroma, sestaveným z not minerálů i teplého dýmu. Ty jsou charakteristické v půdní skladbě zámeckého vinohradu. Lahodné, intenzivně svěží víno vychutnávejte až do let 2025-27.
Zámecký vinohrad rodící bílé hrozny Sauvignonu bílého i šedého a Sémillonu, má celkovou rozlohu 11ha. Jeho půdní skladbu tvoří štěrky a valounky – nánosy řeky Garonny. Dalšími součástmi půdní kompozice jsou silice, přinášející vínu jemnost, vápence pevnou strukturu a intenzitu. Jíly jsou původcem hladkosti celkového výrazu jedinečného vína.
Vyzrálé hrozny jsou sklízeny ručně, jejich zpracování probíhá pomalu, velice pečlivě a víno je školeno v dubových barriques.
Zámecký vinohrad rodící modré hrozny- Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (30%), Cabernet Franc (9%) a Petit Verdot (1%), má rozlohu 67ha.
Hlavní složku půdy tvoří čtvrtohorní štěrky. Po celý den akumulují sluneční teplo a v noci je vydávají hroznům na viničních keřích, což prospívá jejich dokonalému vyzrání. Přítomnost štěrků a valounků v půdě napomáhá její kyprosti a kořeny viničních keřů pronikají až do šestimetrové hloubky, odkud čerpají vodu a minerální živiny.
Na viniční usedlosti se používá moderní technika a technologie. Osmnácti týdenní studie terroiru umožnila zdokonalit pěstování každého keře.
Použití satelitního systému (oneoview) dovoluje pozorování každého řádku viničních keřů a podrobně sledovat vývoj a dozrávání hroznů.
Ručně sbírané hrozny (stočlennou brigádou sběračů), jsou s delikátnosti a pečlivě zpracovány a víno je školeno (v průměru 14 měsíců) v barriques vyrobených místním bednářstvím, integrovaným do viniční usedlosti.
Základní historické údaje:
Ve 14. Století byl, na místě současné usedlosti, vlastníkem několika arů vinice Monsieur Verrier Dubosq. Květ ve znaku zámeckého erbu dokazuje, že tato rodina je považována za zakladatele slavného vinařství.
V polovině 18. století kupuje viniční usedlost skotský obchodník vínem Georges Smith a dává jí své jméno.
V roce 1842 je majitelem zámeckého vinařství Lodi Martin Duffour Dubergier, starosta Bordeaux a společník podepisující ustanovení slavné klasifikace vín v roce 1855.
Společnost Louis Eschenauer, kterou slavné víno distribuováno od počátku dvacátého století, celou usedlost kupuje v roce 1958.
1990: Florence a Daniel Cathiard si víno z Château Smith Haut Lafitte zamilují a následovně se stávají jeho majiteli. Pokračují a rozšiřují významnou tradici vznešeného Cru.
Dokazuje to i jejich zásada:
„Dělat vše tak, aby každý ročník červeného i bílého vína vyjadřoval výjimečnost našeho terroitu.“