Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Výběr Kategorií článků
Vinařský slovník
Výběr Kategorií článků

G

GARRIGUE

(francouzsky) Typ vřesovišť, který se vyskytuje v oblasti Languedoc-Roussillon

GOUT DE TERROIR

(francouzsky) Výraz doslova znamená "chuť země" a označuje určité aroma udělované určitými půdami, nikoli nezbytně chutí půdy samotné, vínům vyrobeným z hroznů na ní pěstovaným.

GIRONDE

Řeka protékající oblastí Bordeaux (v překladu "žirod").

GLYCERINOVÁ STOPA

Olejová stopa, kterou na sklence vytvářejí kvalitní vína s dostatečným obsahem alkoholu a tudíž i glycerinu. Jeho obsah, podobně jako obsah alkoholu, je tím vyšší, čím je vyšší cukernatost vinného moštu .

GOBELET

Je to nízký způsob vedení révy vinné s krátkým řezem na čípky a bez opěrného zařízení. Využívá se především v teplých, jižních vinařských oblastech.

GRAPEY

(anglicky) Výraz by se měl používat pro označení aroma nebo chutě připomínající spíše hrozny, než vlastní víno a je charakteristické zejména pro vína německá a vína vyráběná z různých odrůd Muškátu nebo odrůd podobných.

GRAND CRU

(francouzsky) Doslova znamená "velký vzrůst"; v regionech, jako je Burgundsko, kde se používání tohoto termínu přísně dodržuje, reálný význam má (tak např. víno z takto označené vinice by mělo být velké, vzhledem ke kvalitě ročníku), ale v jiných vinařských oblastech, kde kontroly nejsou tak přísné nebo se neprovádějí vůbec, znamená málo.

GRAND VIN

(francouzsky) Termín se běžně používá v Bordeaux a vztahuje se k hlavnímu vínu prodávanému pod slavným, známým jménem statku a bylo vyrobeno jen z těch nejkvalitnějších sudů. Vína, která jsou během tohoto procesu vyloučená, přechází pod další tzv.druhá, třetí a někdy i čtvrtá vína a prodávají se pod různými značkami.

GRAVITAČNÍ VINAŘSTVÍ

Je to nejšetrnější způsob zpracování hroznů s minimem zásahů čerpadel, je zde využita gravitační síla.Zpracování začíná nahoře nad lisem,poté jde samospádem do z lisu a z něj jde samospádem do tanků.

GROSSLAGE

(německy) Vinařská oblast v Německu, která je součástí většího distriktu nebo oblasti zvané Bereich (německy "viniční trať")

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů