Výběr Kategorií článků
Vínopedie
Výběr Kategorií článků

Chateau La Pointe

APELLATION: Pomerol Chateau La Pointe - etiketa

CEPÁGES (odrůdy révy): 85% Merlot, 15% Cabernet franc, 5% Malbec

Do roku 1985 toto lehké, matné víno vzbuzovalo dojem vyčerpané vinice. Doufalo se, že tento ročník by se mohl stát bodem obratu v pověsti tohoto důležitého chateau, ale zůstalo jen u toho jednoho. Víno zraje v soudcích 18 až 20 měsíců, soudky se obnovují z 35%. Nehledě na elegantní, stylový a rozumně oceněný ročník 1985 chybí vínům vyráběným v Chateau La Pointe všechny vlastnosti, díky kterým vína Pomerolu tak prosperují.

ARCHIVACE: 5 - 12 let

DRUHÉ VÍNO: La Pointe Riffat

HISTORIE: Chateau La Pointe byla vždy okouzlující usedlostí a však z historie tohoto zámku se moc nedochovalo. Toto sídlo je právem nazýváno ZÁMKEM od roku 1868. La Pointe se pyšní mnoha medailemi již od roku 1882 za kvalitu svých vín a to nejen na výstavách v Bordeaux, ale také na výstavách světového charakteru (Amsterdam 1883).

TERROIR:  Plocha vinic dosahuje 23 ha. Nachází se na spodní části terasy Pomerol. Táhne se od zámku Trotanoy až k těsné blízkosti zámku Nénin.

PŮDA: Půda vinohradů je rozdělena na 3 hlavní typy půd: 1. s hladkými a zaoblenými oblázky, 2. s jílovo - štěrkovitou půdou, která je uznávaná jako nejlepší pro pěstování vinné révy a 3. oblast písčitého charakteru ležícího na vrstvě štěrku. 

Oblasti, které měly problémy s hydromorphou (zadržování přebytečné vody), byly opraveny a v letech 2007-2008 zde proběhly odvodňovací práce. To pomoholo k lepší regulaci vodních zdrojů a umožnilo zlepšení a  zvýšení kvality hroznů.

VINICE: Chateau La Pointe se udržují keře po dobu 35 let. Hustota výsadby na 1ha he 6300-7600 keřů. 

Převládá zde výsadba odrůdy Merlot a poté následuje Cabernet Franc.

Doposud byla výnosnost veliká a to v důsledků vlivu nadměrných vod, po vybudování odvodňovacího systému výnosnost klesla, ale vinařství přešlo na strategii vyšší kvality než vyššího výnosu.Vinařství dbá na preciznost práce, hrozny jsou ručně sbírány do malých beden a dvakrát roztříděny před vinifikací. Fermentace probíhá v chladírenských kádích za ideálních podmínek, které jsou nutné pro výrobu vysoce kvalitních vín.

Všechna vína pak zrají 12 měsíců v dubových sudech, které jsou z 50% nové.

Chateau La Pointe přirozeně produkuje vína, jejichž charakter a eleganci znají již po celém světe.

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 2000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů