Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Výběr Kategorií článků
Vínopedie
Výběr Kategorií článků

Barolo

Barolo - nejslavnější víno z Piemonte. Říká se o něm také „Víno králů, král mezi víny". Barolo se začalo vyrábět začátkem 18. století.

Dnes ho vyrábí téměř 1 200 výrobců v celém regionu, kteří ročně průměrně vyrobí 3,8 milionu lahví.

Víno se vyrábí z 100% odrůdy Nebbiolo. Hrozny, které obvykle dozrávají na konci září, mají tmavě modrošedou barvu. Dříve bylo Barolo velmi tříslovinové a trvalo více než 10 let, než se třísloviny zjemnily. Dnes má Barolo spíše ovocný charakter, který je více přístupný. Byla zkrácena doba fermentace na maximálně 10 dní (dříve až 3 týdny). Poté víno zraje v sudech. Někteří výrobci používají nové „barriques" z francouzského dubu. Někteří vinaři volí kombinaci zrání - část zraje v barikových sudech z nového dřeva a část ve velkých dřevěných vícekrát použitých sudech. Nejprestižnější vinařské domy pro svá nejlepší Barola však stále přísně odmítají používání „barriques".
Minimální doba zrání jsou 3 roky. Pokud víno zraje minimálně pět let, může být označeno jako „Reserva". Průměrný potenciál vína je 5 až 10 let.

Podle odborníků je to jedno z nejkomplexnějších vín Itálie, pro začátečníky nemusí být jednoduché těmto vínům porozumět.

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů