Výběr Kategorií článků
Vínopedie
Výběr Kategorií článků

Domain René Lequin - Colin

Cílem Domain René Lequin - Colin je mít malý rodinný statek, který se dědí z generace na generaci a všichni žijí pro vno i své vinohrady, a tak se jejich vinice rozprostírají pouze na 9ha. Vinařstvím je označeno od roku 1679. 

APPELLATION: Burgogne - Santenay, Chassagne-Montrachet, Pommard a Corton

CÉPAGES (odrůdy):  Pinot Noir

CHARAKTERISTIKA VÍN: 

Nuits Saint Georges ,, Les Brulees´´ - Temně zbarvené, plné a stálé víno se stylem a elegancí. Bohatý kořeněný buket, pulzující hroznové aroma.

Santenay ,, Vielles Vignes´´ - Šat vína charakterizuje purpurová barva okrášlená nafialovělými odstíny. Vůni komponují delikátní tóny červeného peckovitého ovoce, zvláště třešně, doprovázené drobnými notami kůry jehličnanů a lékořice. Chuť vína tvoří kostra ušlechtilých tříslovin, mužná intenzita a současně lahodná, sametová zaoblenost.

Ústní aroma charakterizují tóny tmavého ovoce, lékořice, vanilky a podzimního lesa. Trvání aromatické intenzity je dlouhé (15-17 Caudalies).
A.O.C. od roku 1937. Vinohrad leží na území vesnice Santenay, v jižní části podoblasti Côte de Beaune.
 

HISTORIE VINAŘSTVÍ: 

Historie se zde datuje podle nejstarších dokumentů z Gallo-římské vesnice z roku 886. Chassagne musela vydržet útrapy válek mezi vévodstvími Burgundska a Francouzským královstvím. Vesnice byly roku 1476 vypáleny vojsky Ludvíka XI. 

Vesnice i vinohrady se začínají vzpamatovávat z útrap až díky Františku z Ferrieres, který zde i postavil kapli zasvěcenou Saint Marcovi. Následovně zde bylo založeno převorství mnnichů Morgeot, kteří vinice opětovně vysadili. 

VINICE: Vinařství Domaine René Lequin Colin pracuje na svých vinicích s ohledem na životní prostředí, ale snaží se zapracovat i filozofii s využitím moderních metod s respektem k tradici.  

Každý rok se starají nejen o růvu, ale i půdu, aby uchovala dostatek živin potřebných pro růst révy a kvalitu hroznů. Každý terroir v této oblasti je velmi osobitý. 

Všechny hrozny jsou sbírány ručně. K dispozici jsou následně pneumatické lisy s nízkým tlakem, které dokážou zabránit extrakci tvrdých nebo zelených tatinů. Štáva z hroznů poté putuje přímo do dubových sudů. Sudy se z pravidla z 25-30% obměňují. 

Sudy jsou naskládány ve sklepě, kde se udržuje stálá nízká teplota, aby docházelo k pomalému kvašení a tím získání větší chuti, jemnosti a elegance. 

Každý týden než proběhne jablečno-mléčné kvašení jsou vína promíchána (tzv. batonnage). Tento proces vína zacelý, zakulatí. Vína zde zůstanou ležet až do jara, aby se usadilo několik kalů. Vína jsou plněna do lahví zhruba na konci srpna.

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 2000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů