Výběr Kategorií článků
Vinařský slovník
Výběr Kategorií článků

P

PANENSKÉ VÍNO

Víno z první úrody vinné révy, zpravidla ve čtvrtém roce stáří keře.

PASSERILLAGE

(francouzsky) hrozny, které nebyly postižené ušlechtilou plísní, se ponechávají na keři i potom, co se míza stáhla do kořenů révy a oddělila je tím od jejich metabolického systému. Teplé dny, následované chladnými nocemi způsobují, že hrozny jsou dehydratované. Sladké víno vyráběné z těchto "zhrozinkovatělých" hroznů je v některých oblastech velmi ceněné. Je nutno ještě dodat, že víno tohoto stylu z teplých podzimních období se naprosto liší od vína, kdy byly podzimní dny již chladné.

PASSITO

(italsky) Italský ekvivalent výrazu passerillage. Passito jsou prosušené hrozny, suší se buď na keřích, nebo na rohožkách, případně uvnitř teplé budovy. Tím se dužnina koncentruje a vytváří po zkvašení silné, často sladké víno.

PASTERIZACE

Obecný termín pro fyzikální způsob stabilizace vína.

PERLENÍ ŠUMIVÝCH VÍN

(francouzsky mousse) je nejlépe hodnotit přímo v ústech; víno se totiž může v jedné sklenici jevit jako nepříliš činné, v jiné zase jako intenzivně šumivé, a to vzhledem k rozdílným povrchům. Bublinky dobrého perlení by měly být drobné a trvalé; intenzita perlení zleží na stylu vína.

PERLIT

Jemná práškovitá, světlá a lesklá substance vulkanického původu s obdobnými vlastnostmi jako křemelina. Používá se při keramické filtraci.

PERLIVÉ VÍNO

Slabě perlící víno, méně než démant a pétillant.

PERONOSPORA

Choroba révy vinné způsobená plísní Peronospora viticola. Ve vlhkém, teplém letním počasí napadá listy a plody a vytváří na nich povlaky. Skvrny jsou nejprve světlé a jakoby olejovité, později se z nich vytvoří plísňový povlak.

PETROLEJOVÉ VÍNO

Víno odrůdy Ryzlink rýnský nabývá po určitém zrání v láhvi živý, občerstvující a výrazný buket s petrolejovým charakterem, který má vztah k svěžesti a citrusové vůni, ale mnohé citrusové, citrónové a výrazné vůně jsou zcela odlišné. Ryzlinkový petrolejový charakter vín starších ročníků je současně jedinečný a nezaměnitelný.

PH

Běžně používaná fyzikálně chemická zkratka potenciálu koncentrace vodíkových iontů , měřítko aktivní acidity nebo alkality vína. Neposkytuje žádnou indikaci o celkové kyselosti vína, ani o lidské chuti. Aciditu vína vnímáme chutí, hodnotu pH chutí nedokážou lidské smysly odhadnout.

PICHLAVÉ VÍNO

Tiché víno se zbytkem CO2 . Pichlavost je žádoucí ve svěžím a v růžovém vínu. Obyčejně se považuje za znak sekundárního kvašení v červených vínech, podniky v jižní Africe však vytvářejí pichlavost v některých vínech záměrně.

PIKANTNÍ VÍNO

Obvykle je to příjemné bílé víno s pozitivní hroznovou vůní a chutí, kyselostí.

PITNÉ, PITELNÉ VÍNO

Poddajné, ohebné víno, které se lehko pije a není nevyhnutelně měkké. S věkem nebo v některých vínech, např. v kalifornských, se třísloviny stávají poddajné.

PISTOLE

Typizovaná láhev o obsahu 0,7 l. Ve většině vinařských zemí se do lahví tohoto typu plní bílá vína, u nás i červená. V Německu se můžeme setkat s pistolemi hnědé barvy, do kterých se plní rýnské víno. Moselské víno do modrých a ostatní do zelených. Klasická pistole má přesný obsah 0,67 l.

PLNÉ VÍNO

Plné víno vyniká bohatostí a příjemnou harmonií všech látek. Člověk má dojem, že ho kouše. Plná vína se vyznačují vysokým obsahem tříslovin.

PLNOST HROZNOVÉ CHUTI A VŮNĚ

Předpokládané dobré víno s plným hroznovým aróma, s vyváženou adstringencí a aciditou. Takové víno působí kompaktně na rozdíl od vůně a chuti skromného vína, které nemá předpoklad pro další vývin.

PORTSKÉ VÍNO

(portugalsky Vinho do Porto), dále také Oporto, Porto, česky hovorově „Portské“. Portské víno pochází ze severního Portugalska, z údolí řeky Douro. Portská vína jsou vína fortifikovaná a jejich výroba podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována.

PRÁZDNÉ VÍNO

Víno je chudé na extrakt, vodnaté a nevýrazné. V ústech nezanechává takovou chuť, jakou bychom podle vůně očekávali.

PRVNÍ LISOVÁNÍ

První lisování poskytuje nejsladší, nejčistší a nejčiřejší šťávu.

PRVNÍ VÍNO

Mladé víno, které se má pít do jednoho roku. Beaujolais Primeur je oficiální označení nejznámějšího vin primem, ale pro exportní trh se většinou etiketuje pod označením Beaujolais Nouveau.

PŘEDFERMENTAČNÍ MACERACE

Technologie používající macerace moštu na slupkách před vlastním kvašením za účelem zdůraznění odrůdového charakteru vína. Tato macerace obvykle probíhá za studena a užívá se pro aromatické bílé odrůdy, může však být aplikována i za tepla a dokonce při vysokých teplotách pro vína červená.

PREMIER CRU

Výraz francouzsky doslova znamená "první vzrůst" a má smysl jen v těch oblastech, kde existuje kontrola, tzn. např. v Burgundsku či v Champagne.

PŘEŠTĚPOVÁNÍ

znamená štěpování na řezem upravenou část původního keře za účelem změny ušlechtilé odrůdy.

PŘÍRODNĚ SLADKÉ VÍNO

Přírodní dezertní víno, žluté víno. Je vyrobené z přezrálých hroznů s vysokým obsahem zkvasitelného cukru. Do této kategorie patří též slámové (poslamné) víno, ledové víno, tokajské výběry, sladké tokajské samorodné a další. Obsah cukru je možné v nepříznivých letech zvýšit přidáním zahuštěného moštu.

PŘEKRÝVAJÍCÍ TÓN

Dominující cizí prvek chuti a vůně, který obvykle nelze přímo připsat vínu, např. dubové dřevo.

PŘÍKRÉ VÍNO

nejčastěji se tak označují hutná sladká bílá vína, méně často silná červená vína.

PŘIPÁLENÉ VÍNO

týká se vín s vysokým obsahem alkoholu, která kvasila při vysokých teplotách. Připálení se do jisté míry předchází nočním nebo časným sběrem, rychlou dopravou do vinařského závodu a moderní fermentační technikou (kvašením za chladu).

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 2000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů