Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Výběr Kategorií článků
Vinařský slovník
Výběr Kategorií článků

R

RACKING

Stáčení čirého vína z kvasnic a sedimentů.

RANCIO

Výraz označuje přírodní sladká vína (vin doux naturel) skladovaná nejméně dva roky v dubových sudech, které bývají často přímo vystaveny slunečnímu svitu. To propůjčuje vínu výraznou chuť a vůni, která je oblíbená v oblasti Roussillon ve Francii.

RECIOTO

Silné sladké víno vyráběné v Itálii z hroznů passito.

REDUKTIVNÍ CHARAKTER

menší je přístup vzduchu k vínu, tím bude jeho charakter reduktivnější. Rozdíly, které se nacházejí v základním charakteru šampaňských vín, vína Muscadet sur lie a Beaujolais Nouveau, jsou všechno příklady reduktivní. Dobrým příkladem kontrastu je víno Madeira, které je reduktivní, zatímco Sherry je oxidativní. Výraz bývá bohužel často zneužíván, resp. nesprávně používán, protože jím mnozí degustátoři popisují vadu, je-li víno příliš zredukováno.

REDUKTIVNÍ ŠKOLENÍ

zahrnuje způsoby ošetřování vína za omezeného přístupu vzduchu. K zabránění oxidace se využívá inertních plynů.

REDOX POTENCIÁL

Proces zrání vína se považoval původně za výhradně oxidativní. Později se zjistilo, že když jedna složka vína oxiduje (přijímá kyslík), druhá se redukuje (ztrácí kyslík). Tomuto procesu se říká oxido-redukce nebo redox-reakce. Z organoleptického hlediska mají vína buď oxidativní, nebo reduktivní charakter. Když se však zabrání přístupu vzduchu, začnou ve víně převažovat reduktivní vlastnosti, proto je buket lahvově zralého vína reduktivní a aroma je svěží.

REMONTAGE

(francouzsky) Remontáž je přečerpávání vína nad rmutový klobouk během nakvašení modrých odrůd.

REMUAGE

(francouzsky) Původní část méthode champenoise: sedimenty vzniklé během sekundární fermentace se střesou z hrdla láhve a potom odstraní odkalením.

RIPASSO

(italsky) Refermentace vína na kvasnicích vína recioto.

RMUT

rozdrcené bobule hroznů.

RMUTOVÝ KLOBOUK

Manta, kvasný klobouk. Vzniká a stoupá na povrch tanku během nakvašení rmutu modrých odrůd.

ROBUSTNÍ VÍNO

Jemnější forma agresivního vína. Často se tak označuje zralý produkt, tj. víno je robustní svou povahou, ale neagresivní svou mladostí.

ROČNÍKOVÉ VÍNO

Víno pocházející jen ze sběru deklarovaného roku (nebo podle předpisů EHS ho obsahuje alespoň 58%). Nezáleží přitom na kvalitě ročníku, ten může být slabý až výjimečně dobrý. Není vhodné vyjadřovat ročníkem kvalitu vína.

ROD

Botanická čeleď révovitých (Vitaceae) zahrnuje 10 rodů, jedním z nich je rod réva (Vitis), kam patří druh réva vinná (Vitis vinifera) a všechny její odrůdy.

RÉVA PODNOŽOVÁ

se pěstuje v podnožových vinicích. Réví podnoží odolných proti révokazu slouží k produkci podnožových řízků, na které se štěpují odrůdy evropské révy.

RÉVOKAZ MŠIČKA

Nebezpečný parazit vinné révy, napadající její kořeny. Ve třicátých letech zničil valnou část našich vinohradů, takže se dnes sazenice vinné révy štěpují na podnože americké révy, odolné vůči tomuto parazitu. V české oblasti se stále pěstovala pravokořenná réva, avšak nečekaný výskyt révokazu v roce 1972 /ve vinicích St. statku Litoměřice/ si vynutil i zde přechod na pěstování štěpovaných odrůd.

REZERVNÍ VÍNA

Nešumivá vína z předchozích ročníků, která jsou scelována s víny ročníků hlavních při výrobě a vyvažování neročníkových šampaňských.

ROSÉ

Růžové víno. Vyrábí se buď ze směsi modrých a bílých hroznů, která se nechá nakvasit nebo z nakvašených modrých hroznů, aby se vyluhovalo jen malé množství červeného barviva.

ROSTLINNÉ VÍNO

Vína (často např. Chardonnay a Pinot) dobře vyvážená v době zrání nabývají příjemný buket, který připomíná spíš vegetaci než odrůdu.

RÝNSKÁ VÍNA

Světoznámá lahodná bílá vína, rodící se v Porýní. Spolu s moselským patří ke světové špičce. Hlavní odrůdou je rýnský ryzlink, dále se zde pěstují Muller-Thurgau, Sylvánské zelené, Neuburgské, Burgundské bílé i šedé atd.

ROTOTANK

Uzavřený rotující kvasný tank, pracující na principu míchačky na beton. Používá se obyčejně na extrakci maxima barvy ze slupek hroznů za podmínek minimální oxidace. Rototank lze využít rovněž pro potřeby před fermentačního nakvašení bílých odrůd.

ROZSIVKOVÁ ZEMINA

text bude doplněn

ŘEZ ZA ZELENA

textbude

ŘEDĚNÍ VODOU

Ředit nebo scelovat víno s vodou je zakázáno. To se vztahuje i na víno vyrobené z nadměrné úrody hroznů.

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů