Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Výběr Kategorií článků
Vinařský slovník
Výběr Kategorií článků

U

UC

(francouzsky) Zkratka pro Union Coopérative nebo jiný název označující místní nebo regionální družstvo.

UC DAVIS

Zkratka pro Univerzitu Kalifornského enologického ústavu ve městě Davis.

ÚČINKY VÍNA NA ZDRAVÍ ČLOVĚKA

Víno konzumované v umírněném množství narušuje cholesterol a tučné substance, které se mohou usazovat na vnitřních stěnách tepen. K tomu dochází prostřednictvím výrazných antioxidačních vlastností různých chemických složek vyskytujících se přirozeně ve víně (v důsledku styku se slupkami).Patří k nim polyfenoly, jako např. prokyanidiny a rytoalexiny, zmíníme-li jen ty nejdůležitější. Většina cholesterolů je v těle roznášená lipoproteidy nízké hustoty(LNH), které ucpávají tepny. Oproti tomu lipoproteidy vysoké hustoty (LVH) tepny neucpávají,ale dopravují cholesterol do jater, kde jsou ze systému vylučovány. Zmíněné antioxidanty přeměňují LNH A LVH, doslova tedy odplavují cholesterol a mastné substance. Spolu s alkoholem působí tyto antioxidanty v krvi rovněž jako antikoagulátory (protisrážecí činidlo), zmenšují schopnost vytvářet usazeniny, což snižuje u střídmých pijáků vína možnost výskytu infarktu na 50% ve srovnání s nepijáky.

ULLAGE

(francouzsky) 1. Prostor mezi povrchem vína a vrcholem hrdla láhve nebo sudu (úbytek). Staré víno s úbytkem až do místa rozšíření láhve pravděpodobně nebude dobré. 2. Dolévání vína v sudu za účelem zamezení nadměrné oxidace.

UŠLECHTILÁ PLÍSEŇ

Plíseň, kterou za určitých podmínek zapříčiní houba botrytis cinarea.

UVAGGIO

(italsky) Víno scelované z různých odrůd révy.

UZAVŘENÉ VÍNO

Je to víno nevýrazné chuti nebo vůně, víno, jehož vlastnosti jsou dosud skryté a časem se vyvinou až v láhvi. Uzavřené víno vzniká buď dlouhým školením nebo pozvolným vývojem v příliš chladném prostředí.

UZAVŘENÝ TANK

Je to metoda výroby laciných šumivých vín sekundární fermentací v uzavřeném tanku, který navrhl v roce 1907 Eugen Charmat. Na jeho počest je metoda pojmenována.

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů