Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Výběr Kategorií článků
O víně
Výběr Kategorií článků

Víte, jak správně skladovat víno?

Pořídili jste si kvalitní víno s potenciálem archivace, které neplánujete vypít hned? Poradíme vám, jak v něm zachovat maximum chuti!

Ze všeho nejdříve je potřeba si uvědomit, že pouze malé procento kvalitních vín na trhu je vhodné k archivaci. Většinu bílých vín je nejlepší vypít do 2 až 3 let od jejich výroby. U červených vín je to pak maximálně 5 let. V červených vínech se vlivem stáří změkčuje tříslovina a víno se tak stává sametovějším, ale pokud chcete kupovat vína, která chcete uchovávat déle, měli byste zvážit investování do profesionálního vybavení na archivaci vín. A uchovávat dlouhodobě archivní vína je úplně jiná liga než domácí vinotéka.

Pro všechny ostatní by však mělo těchto pár jednoduchých pokynů udržet vaše víno v bezpečí, dokud nebudete připraveni jej vypít.

Jaké jsou zásady pro uchovávání vína v lahvích?

  • Udržujte teplotu pro skladování vína v lahvích mezi 7 a 16 stupni

  • Ideální vlhkost vzduchu pro skladování vína je 65 %

  • Lahve s vínem ukládejte naležato

  • Nevystavujte víno ostrému světlu

  • Otřesy a vibrace vínu nesvědčí

  • Zvažte pořízení domácí vinotéky

  • Volte víno vhodné k dlouhodobému uchovávání

Jaká je ideální teplota pro skladování vína?

Teplo je pro víno nepřítel číslo jedna. Teploty nad 20 °C mají obvykle na svědomí stárnutí vína rychlejší, než je žádoucí. A pokud je víno vystaveno ještě vyšším teplotám, často se "uvaří", což vede k vyčpělému buketu a ploché chuti. Ideální teplotní rozsah je často uváděn mezi 7 a 16 °C, ale skutečně jde o velmi orientační údaj. Pokud své lahve otevíráte pouze do několika let od jejich stočení, nemusíte striktně hlídat, zda je místo, kde víno uchováváte, o pár stupňů chladnější či teplejší.

Přílišná zima vínu škodí

Uskladnění vína doma v lednici nevadí po dobu až několika měsíců, ale není to dobrý postup, pokud ho hodláte uchovávat déle. Průměrná teplota v chladničce je nižší než 7 °C, aby se bezpečně uskladnily potraviny podléhající zkáze. Při takové teplotě je ovšem nízká vlhkost vzduchu, což může vést k vysušení korku, následnému proniknutí vzduchu do lahve a znehodnocení obsahu. Také nedávejte víno na místo, kde by mohlo zmrznout (nevytápěná garáž v zimních měsících nebo mrazák). Pokud se kapalina začne měnit v led, může se její objem zvětšit tak, že vytlačí korkový uzávěr.

Domácí vinotéka má pro uchování vína ideální teplotu

Vaše domácí vinotéka by měla mít stabilní teplotu

Důležitější než obava o dosažení dokonalé teploty pro skladování vína (10 ° C) je zamezení zhoubným teplotním šokům. Kromě jiného hrozí při roztahování a smršťování kapaliny uvnitř lahve to, že dojde k vytlačení korku, nebo může začít prosakovat. Proto se snažte udržovat stálou teplotu, ale nebuďte kvůli ní paranoidní. Vaše uskladněné archivní víno totiž určitě zažilo například při převozu z vinařství do obchodu mnohem větší teplotní výkyvy než u vás doma. A i když se korek povysune nebo víno trochu prosákne, ne vždy to znamená, že je celá láhev zničena. Neexistuje žádný způsob, jak to zjistit, dokud ji neotevřete a neochutnáte.

Víno má rádo tmu

Světlo, zejména sluneční světlo, může představovat potenciální problém pro dlouhodobé skladování. UV záření ve slunečních paprscích totiž dovede víno znehodnotit a způsobit jeho předčasné zestárnutí. Ano, právě proto se na víno často používají lahve z barevného skla. Chrání víno podobně jako sluneční brýle vaše oči. Světlo z domácích žárovek pravděpodobně nepoškodí víno samo o sobě, ale v dlouhodobém horizontu může způsobit vyblednutí etiket. V tomto ohledu jsou pro skladování vína v lahvích trochu bezpečnější klasické Edisonovy žárovky, protože spořivé žárovky vyzařují malé množství ultrafialového světla.

Kvůli vlhkosti nemusíte při skladování vína panikařit

Podle obecné poučky by vína měla být skladována v ideální vlhkosti vzduchu 65 procent. Teorie spočívá v tom, že suchý vzduch vysuší korkové uzávěry, což by umožnilo vniknutí vzduchu do láhve a zkažení vína. Ano, stává se to, ale pokud nežijete na poušti nebo v arktických podmínkách, pravděpodobně se vám to nestane. (Nebo pokud své lahve uchováváte 10 nebo více let, ale tím se vracíme k otázce profesionálního skladování.) Všude, kde je vlhkost mezi 50 a 80 %, jsou pro víno bezpečné podmínky. A pokud chcete mít jistotu, dejte do prostoru s vašimi lahvemi misku vody. Naopak, extrémně vlhké podmínky mohou podporovat tvorbu plísní. To neovlivní správně utěsněné víno, ale může poškodit etikety. Z toho důvodu se poněkud paradoxně někdy při skladování vína používá pohlcovač vlhkosti. Chladnička na víno neboli domácí vinotéka má tu výhodu, že udrží stálou vlhkost.

Skladujte víno naležato

Tradičně byly lahve takto ukládány, aby byl korek v kontaktu s kapalinou, což by ho teoreticky mělo chránit proti vysychání. Pokud plánujete vypít své uložené lahve v blízké až střednědobé budoucnosti, nebo pokud mají lahve alternativní uzávěry (šroubovací uzávěry, skleněné nebo plastové zátky), není to nutné. Dodáme ale toto: horizontální regály jsou prostorově efektivní způsob skladování lahví a rozhodně nemohou vaše víno poškodit.

Domácí vinotéka je ideální pro uchování vína

Chraňte víno před otřesy a vibracemi

Existují teorie, že vibrace mohou dlouhodobě poškodit víno tím, že urychlí chemické reakce v kapalině. Někteří seriózní sběratelé se obávají dokonce i jemných vibrací způsobených elektrickými spotřebiči, ačkoli existuje jen málo důkazů, které by doložily jejich dopady. Silné vibrace skutečně mohou uskladněná vína nepříznivě ovlivnit, ale pokud v blízkosti domácí vinotéky nepořádáte metalové koncerty nebo nebydlíte u železniční trati, nemusíte se o své víno bát.

Má smysl pořizovat domácí vinotéku?

Domácí vinotéka je v podstatě malá chladnička, která udržuje stálou teplotu a vlhkost. Jestli žijete v bytě či domě bez sklepa s vhodnými podmínkami a máte v úmyslu uchovávat víno po delší dobu, jde o rozumnou investici. Existují levnější domácí vinotéky s jednou klimatickou zónou i dražší se dvěma klimatickými zónami. Domácí vinotéka může stát jen pár tisícovek i desetitisíce a pořídíte je prakticky všech výrobců bílé techniky – v poměru cena/výkon vede Philco, Hyundai či čínský Haier, pokud si chcete připlatit za kvalitu, volte německé AEG či Liebherr nebo švédský Electrolux. 

Domácí vinotéka Electrolux

Jaké víno se hodí pro delší uchování?

Běžné víno vám ve své původní kvalitě vydrží rok či dva a je samozřejmě otázkou, zda má smysl ho uchovávat po takovou dobu. Podobné pravidlo platí například i pro neročníková šampaňská vína. I ta jsou připravena k okamžité konzumaci. Pro archivaci se více hodí šampaňská ročníková jako například toto Guy Charlemagne.

Pro dlouhodobé skladování vína v lahvích volte vína pro tento účel vhodná a poraďte se o tom s odborníky

Dlouhodobější uchování nebo archivaci se z bílých odrůd hodí především Chardonnay , rýnský Ryzlink a pinot blanc. Jako skvělý příklad lahve z české republiky, která se hodí pro archivaci, je třeba toto Chardonnay z vinařství PIÁLEK & JÄGER.

Skladování bílého vína

 

 

 

Mezi červenými víny to zpravidla bývají cuvée odrůd, Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Frank jako například La Sirene De Giscours z Margaux nebo nebo Pinot noir (neboli Rulandské modré) jakým je například Santenay z Burguňska. Jedním takovým tipem pro vás z českého vinařství v Třebívlicích je i víno Johann W Red Cuvée které je cuvée právě odrůdy Pinot noir doplněné menším podílem Saint Laurent.

Skladování červeného vína

Přejeme vám mnoho úspěchů při budování domácí vinotéky a archivaci vína. Pokud jste při čtení článku dostali chuť na nějaké víno, které můžete bez výčitek vypít hned, podívejte se na naše vína v akční nabídce.

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů