Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Rozumím
Výběr Kategorií článků
O víně
Výběr Kategorií článků

Jak nejlépe zkombinovat víno a čokoládu? Užijte si jedinečné variace chutí!

Víno a čokoláda, dva nejoblíbenější požitky, které když správně zkombinujete, vytváří jedinečný zážitek. Abyste si jejich chuť však skutečně užili, musí být víno kvalitní a čokoláda vysokoprocentní. Jedině tak vás taková kombinace opravdu nadchne. V našem článku se dozvíte, proč kombinovat víno s čokoládou a jak je vhodně párovat.

Jak nejlépe zkombinovat víno a čokoládu?

Proč kombinovat víno a čokoládu?

Pokud se vám podaří dobře zkombinovat lahodné víno a kvalitní čokoládu, můžete si užít skutečně jedinečný chuťový zážitek, který budete chtít zopakovat. Oblíbená pochutina zvaná čokoláda vám nabídne rozsáhlé množství chuťových požitků. Stejně tak vhodně zvolené víno v sobě nosí celou škálu zajímavých chutí a vůní.

Chutě vína a čokolády by se měly nejlépe doplňovat a podporovat, což vyžaduje určité zkušenosti. Ty získáte právě ochutnáváním různých druhů vín a čokolád. Záleží ale pouze na vás, jaké chutě preferujete a jak si degustaci užijete.

 

Jak kombinovat víno a čokoládu?

Základem je správně zkombinovat obě pochutiny. Levná vína s čokoládami plnými cukrů a s nízkým obsahem kakaa mohou váš dojem z degustace pokazit. Raději investujte do lepšího vína, které nemusí být za každou cenu drahé. Nabídku vhodných vín naleznete na našich stránkách.

Pro degustaci vína s čokoládou vybírejte víno s vyšším obsahem tříslovin a nižším množstvím kyseliny. Díky tomu se chuť vína nebude přebíjet s hořkostí čokolády.

Pro párování s vínem je ideální čokoláda s poměrem kakaové hmoty okolo 69–75 %. Příliš vysoký podíl kakaa (okolo 90 %) v čokoládě může při ochutnávce způsobit nežádoucí hořkou chuť na jazyku. Důležité také je, odkud kakaové boby pocházejí. Velmi dobré jsou například čokolády z kolumbijských kakaových bobů, které mají jemnější charakter a chuť vína tak nenarušují.

 

Hořká čokoláda a červené víno

Hořká čokoláda se velmi dobře hodí k elegantnímu červenému vínu. Skvělou volbou jsou například tato červená vína: Chateau du Barail Classique 2018, Nero D´Avola „20“, Barbera del Monferrato, Le Logge di Pietranera 2015, Bourgogne Pinot Noir 2017, Amarone della Valpolicella 2015, Moulin á Vent ,,Vieilles Vignes" 2013, Dolcetto d´Alba 2017

nebo At Merlot Colli Orientali. Vhodné je také kořenité portské víno, například Aged Tawny.

 

Hořká čokoláda a červené víno

 

Bílá čokoláda a bílé víno?

Kombinaci mléčné či bílé čokolády si s bílým vínem moc dobře nevychutnáte. Raději zvolte lehčí nebo ochucenou čokoládu, která však stále obsahuje dostatečný poměr kakaové složky. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, hodí se k ní svěží harmonická vína s chutí ovoce a minerálů. Doporučujeme například: Grillo Punto „8“, Chardonnay Gayda 2019, Gewurztraminer Sélection 2018 či Pinot Grigio DOP 2018. K bílé čokoládě, zejména ke šlehané bílé mouse, jsou velmi vhodná botritická vína, například Chateau d´Armajan.

 

Bílá čokoláda a bílé víno

 

Jak si co nejlépe vychutnat víno a čokoládu?

Při degustaci začínáme nejprve čokoládou, až poté přistoupíme k vínu. Kousek čokolády si vložte do úst, nechte ji zlehka rozpustit a až poté se napijte vína. Nikam nespěchejte, jednotlivé chutě si vychutnávejte pomalu, převalujte je na jazyku a dopřejte si chvíli v přítomném okamžiku. Víno a čokoláda se díky tomu pro vás mohou stát skutečným zážitkem, a zároveň výbornou příležitostí pro relaxaci a hezkou chvíli pro sebe nebo ve dvou.

 

V rozumném množství zdraví prospěšné

Věděli jste, že vhodně zvolené víno i čokoláda jsou v rozumném množství zdraví prospěšné? Pokud je tedy správně zkombinujete, můžete tak ještě více podpořit jejich pozitivní účinky na zdraví. Obojí mají totiž skvělé vlastnosti. Jsou účinnými antioxidanty, působí pozitivně na zdraví srdce, mají pozitivní vliv na mozek, snižují krevní tlak a jsou potencionální prevencí rakoviny.

Proto se také doporučuje vypít každý den sklenku dobrého vína. A pokud k němu přidáte ještě pár kostiček čokolády, nějaké chmury si na vás jen tak nepřijdou!

 

Víno a čokoláda – otázka individuálních chutí

Kombinace vína a čokolády není pouze otázkou znalostí a zkušeností. Samotný proces ochutnávky je vlastně cílem. Nemusíte být školený znalec, stačí, abyste si degustaci užili a vychutnali si každý okamžik. Čokoládu a víno můžete kombinovat i v pohodlí domova a udělat si z domácí degustace příjemnou chvíli, na kterou se budete těšit.

Postupně také zjistíte, že propojení vína s jídlem je velmi individuální a rozhodně vám nemusí nutně chutnat to, co jiným. A to platí i naopak. Pokud se budete držet výše uvedených základních pravidel, určitě nehrozí, že byste zvolili nevhodnou kombinaci.

Věříme, že vám náš článek pomohl lépe nahlédnout do oblasti vína a čokolády. Pokud byste si rádi pochutnali na výborném víně, můžete vybírat z naší sekce doporučujeme, kde najdete vynikající vína za výhodnou cenu. Tak na zdraví a dobrou chuť!

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 3000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů